Diari Més

Salut

Posen en marxa un grup de suport emocional per a persones amb VIH

Comptarà amb una psicòloga especialitzada i es parlarà, entre altres temes, de la relació amb la família, el sexe o el fals temor a morir-se

A l'oficina de Salut Jove de l'antiga universitat de l'Imperial Tàrraco es realitzen proves ràpides.

Posen en marxa un grup de suport emocional per a persones amb VIHJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons les xifres del 2015 del Departament de Salut, 5,5 de cada 100.000 habitants de la demarcació estan infectats d’VIH. És una realitat, tot i que invisible, ja que segons expliquen els tècnics de l’oficina de Salut Jove de l’Ajuntament de Tarragona, les persones que ho pateixen tenen pànic a explicar-ho. Molts ho viuen en completa soledat: «Tenen por a dir-ho per si després els rebutgen o els deixen d’estimar», apunta Lluís Romero. Ara, de la mà de les entitats Assexora’tgn i Creación Positiva, es posa en marxa un grup de suport per aquest col·lectiu. La primera sessió, de les vuit en total, arrenca avui, a les sis de la tarda. «De cara a la cohesió del grup hem buscat perfils semblants a nivell de realitats, aquest va dirigit a nois i homes gais o bisexuals que tinguin un diagnòstic inferior als sis anys», desenvolupa Clàudia Viñals.

En aquest primer grup de suport, que comptarà amb una psicòloga especialitzada en persones seropositives seran els participants els que marquin el ritme i els temes. «Es tracta de recollir les necessitats del grup. Potser hi haurà qui voldrà parlar de com afrontar-ho amb la família, ja que algunes no ho saben; altres voldran parlar de com dur-ho amb la parella; també del sexe, ja que hi ha gent que un cop s’infecta passa més d’un any sense tenir relacions per por a infectar a l’altre... Igualment, es podrà parlar de la mort, ja que alguns creuen que es moriran per tenir-ho, i no és així», desgrana Romero. Simultàniament, els dos tècnics recolliran noves inscripcions, de cara a planificar noves sessions, que esperen, puguin ser amb components molt diversos, «la idea és fer-ne un altre al febrer o al març amb persones heterosexuals infectades. També ens plantegem fer-ne amb transsexuals o només de dones. El que jo demano és que truquin, perquè potser en un grup no encaixen però els podrem posar en un altre», raona el tècnic.

Tot i l’esforç per tirar endavant aquestes sessions, reconeixen que els hi està costant molt trobar persones que s’hi vulguin sumar. Tal és el nivell de terror a ser identificats com a portants de l’VIH, que no volen compartir la seva experiència amb cap desconegut. «La ciutat de Tarragona és molt petita, la gent es coneix i no volen ser visibles», explica Viñals.

Per apuntar-se a aquest nou grup de suport emocional o per realitzar-se una prova de l’VIH, ràpida, confidencial, anònima i gratuïta, només cal trucar al telèfon 622 02 02 97.

tracking