Diari Més

Comerç

La proliferació de magatzems xinesos a Les Gavarres provoca un excés d'oferta

Amb l’obertura de Hiper Asia al mes d’agost ja són quatre les grans superfícies de comerç asiàtic que s’han de repartir la clientela de la zona

Hiper Asia és l'últim gran magatzem xinès que s'ha obert a Les Gavarres, a principis del passat mes d'agost.

La proliferació de magatzems xinesos a Les Gavarres provoca un excés d'ofertaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’augment del número de grans superfícies amb inversors xinesos que s’han instal·lat els últims temps a la zona de Les Gavarres provoca un excés d’oferta que podria tenir conseqüències en els resultats d’alguns d’aquests establiments.Amb l’obertura-remodelació del centre Hiper Asia, ubicat a la rotonda d’entrada a la zona comercial, ja són quatre les botigues de grans dimensions de productes asiàtics. Així que algun d’aquests empresaris considera que aquesta proliferació d’establiments similars fa que s’estigui saturant el mercat i que els resultats comencin a desvelar que «ja són masses».

A l’original Merca China, que es va instal·lar quasi fa una dècada al costat de l’hamburgueseria McDonnald’s, li va seguir el Shopping Center (a l’altre costat de l’A7) i més recentment va obrir el Mercasa (a les antigues instal·lacions del Lidl). Fa dos mesos es va incorporar a l’oferta de «xinos» l’Hiper Asia, que tot i que va obrir les seves portes el 5 d’agost, prèviament havia estat un establiment de mobles també amb propietari xinès, i prèviament un magatzem de venda de làmpades. Aquest últim és el que disposa d’una superfície més gran, ja que a l’interior del gran magatzem s’ofereixen 3.000 metres quadrats plens d’articles de tota mena, tot i que destaquen els mobles. La seva gerent, Susana Peiang afirma que els resultats obtinguts de moment no són els esperats i afirma que «hi ha un excés de llocs pels mateixos clients» i que aquesta disseminació de magatzems asiàtics afecta directament als resultats. Ramon Rull, administrador de Les Gavarres, també confirma aquest punt, ja que assegura que certs empresaris xinesos han mostrat la seva contrarietat cap al fet que s’instal·lin nous establiments similars a la zona, que, d’altra banda, ja no disposa d’espai lliure.

La incorporació de nous establiment xinesos, comportaria un perill pels seus comptes de resultats i, fins i tot, podria provocar-ne el tancament. Sobre l’obertura de noves superfícies del sector amb articles d’origen asiàtic, Peiang afirma que ells no ho poden impedir, però que dependrà molt de la concessió de llicències que es donin per part de l’Ajuntament, però que «si queda un local buit, podria ser que algú s’instal·lés», això depèn del capital del qual es disposa, però, en principi, si es fa un sondeig de mercat, es pot descobrir clarament que tants magatzems xinesos concentrats en un espai tan reduït diversifiquen de tal manera la clientela que els resultats serien dubtosos.

Conseqüències al Tecnoparc

Es dóna la circumstància que a cinc quilòmetres de Les Gavarres existeix un centre de similars característiques, Merca Eurasia. Tot i que el seu director afirma que tenen diferents proveïdors, fins i tot de països d’Europa com Alemanya. Tot i que la seva clientela acostuma a provenir de Reus, i, per tant, no hauria de tenir conseqüències en la proliferació de Les Gavarres, sí que reconeix una davallada dels resultats en els últims temps en comparació a exercicis anteriors, encara que –segons afirma– disposa d’una clientela fidel i fixa.Ubicar-se a Les Gavarres o al centre de la ciutat de Tarragona pot dependre de factors, però el principal és trobar un local lliure, segons explica l’empresària xinesa, que afirma que no sempre és possible obrir un negoci a la ciutat.Un dels símptomes dels resultats de Les Gavarres podria detectar-se en l’obertura recent al carrer Ritort i Faus, cantonada amb el de Rovira i Virgili –també de dimensions considerables– i que pertany al mateix propietari que Shopping Center, ubicat a Les Gavarres.

Es calcula que la superfície total ocupada pels quatre grans magatzems xinesos a la zona comercial tarragonina estaria propera als 10.000 metres quadrats, el que ocuparia un centre com Carrefour o Leroy Merlin. En aparença i segons testimonis, el centre asiàtic que més clientela absorbiria seria Merca China, ja que per la seva veterania i per ser el primer en instal·lar-se a la zona rep més visites, quelcom que es pot apreciar a simple vista mirant les cues de les seves caixes.

Seguint amb aquest treball d’observació, on menys clients es detecten és a Mercasa (antic Lidl) i a Shopping Center, tot i que aquest, en ser el segon que va obrir disposa d’una clientela fixa, com passa a Merca China. Tot i que són empreses, sovint amb vincles familiars i de vegades d’amistat, cadascun dels establiments fixa els seus preus i no es pacten entre ells acords. Així que hi ha clients que per un mateix article poden recórrer els diferents centres a la recerca del millor preu.D’altra banda, la sortida de la crisi no ha representat un fre de la compra al «xino» i afirmen que els seus preus atrauran sempre a les persones amb un poder adquisitiu més baix i hi hagi o no crisi sempre es cercarà la millor qualitat/preu.

tracking