Diari Més

Sanitat

Jornada de lluita i tancada en defensa d'una sanitat pública i accessible a Tarragona

La protesta continuarà amb una manifestació el pròxim dia 22 a la Plaça Imperial Tarraco

Roda de premsa a les portes de Joan XXIII on es va reivindicar que la salut no sigui un negoci.

Jornada de lluita i tancada en defensa d'una sanitat pública i accessible a TarragonaMoisés Peñalver

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona va organitzar aquest dijous una Jornada de Lluita que va tenir com a principal acte de protesta una tancada, durant tota la nit, al vestíbul de l’Hospital Joan XXIII. La protesta té com a principal objectiu i titular, que engloba un ventall de peticions, que la sanitat sigui completament pública.

Entre les reivindicacions del grup, que va encapçalar Laia Estrada i Agustí Aragonès (de CUP i CGT), es troben posar fi a un model de sanitat creat als anys vuitanta i que permet importants desigualtats, com les denunciades dijous en roda de premsa. La més important fa referència a la triplicitat de les llistes d’espera que deixa entreveure un autèntic negoci, ja que s’han donat casos de pacients que, pagant, han aconseguit ser operats al mateix quiròfan públic però en menor temps. Una tercera via fa referència a les mútues. El Grup de Treball protesta per l’opacitat dels comptes de centres de finançament «híbrid», que no són del tot públics –perquè no tenen titularitat pública– però que reben diners. Segons Agustí Aragonés, el model sanitari actual ja va néixer obsolet i permet el que per a ell són incongruències, com que les ambulàncies o la sanitat mental estigui en mans privades, quan «Hauríem d’anar a un model com el que hi ha al País Basc».

Queixes contra l’alcalde

Segons els portaveus del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, l’alcalde evita convocar un ple monogràfic sobre sanitat, quan existeixen suficients problemes per a haver de debatre’ls. Les crítiques van continuar contra el màxim dirigent municipal, afirmant que la promesa de construir un nou hospital frenava l’ampliació de l’Hospital Joan XXIII, que serà necessària, ja que «hi ha plantes que han quedat obsoletes, sospitem –només sospitem– que en aquest nou hospital intervindrà gent que no pertany a la sanitat pública, una gent que està a la Rambla Vella i a la Part Alta».

El tancament de la cinquena planta de l’hospital Joan XXIII ha aixecat també protestes, ja que en ella restaven a l’espera pacients que arribaven a urgències i que estaven més còmodament ubicats que en els boxes de la planta baixa. «Reclamem que quedi oberta per tal que els pacients estiguin en millors condicions».La Jornada de Lluita és una activitat prèvia que continuarà el pròxim 22 d’octubre amb una manifestació.

tracking