Diari Més

Desconcert entre els treballadors del Mercat perquè ningú dirigeix l'obra

Els empleats asseguren que «l’entrada de Mercadona al projecte ha tornat a engegar les obres, sinó estarien aturades»

Imatge actual de l'estat de la façana del Mercat.

Desconcert entre els treballadors del Mercat perquè ningú dirigeix l'obraCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors de les obres del Mercat Central estan desconcertats. Des de fa unes setmanes, no saben què fer ni per on començar. I és que segons expliquen els treballadors, «no hi ha ningú que planifiqui les obres, llavors no podem començar». Cal recordar que l’empresa adjudicatària per realitzar les obres del Mercat Central, Isolux Corsán, va presentar, a principi d’aquest mes, un expedient de regulació d’ocupació que afectava 535 treballadors. Es tracta d’un 35,6 per cent del total, o sigui, més d’un terç de la totalitat de la plantilla.

La setmana passada, aquest diari va avançar que la situació de l’empresa està endarrerint les obres, ja que les màquines estan aturades i les obres d’han alentit en els darrers dies. Tant és així que els treballadors viuen immersos en la incertesa de no saber com acabarà aquesta història. «Tenim por de quedar-nos sense feina, sabem de què parlem, perquè això ja ho hem viscut, ja que fa més d’un any vam començar així i vam acabar a l’atur», explica un treballador. I és que al maig del 2014, segons els treballadors, l’empresa Isolux Corsán va acomiadar als empleats amb l’excusa que «l’Ajuntament no pagava» i l’obra es va aturar. Gairebé un any més tard, la constructora va tornar a requerir els serveis dels treballadors «perquè el Mercadona exigia rapidesa», explica un empleat. És per això que els treballadors creuen que la reactivació de les obres vénen donades perquè Mercadona demana obrir les portes del supermercat com més aviat millor.

La realitat és que, segons els veïns, l’interior del Mercat està buit «perquè els treballadors no saben què fer», expliquen. A tall d’exemple, en un principi, de la instal·lació elèctrica havia d’encarregar-se la mateixa empresa, però fa uns dies es va decidir que, finalment, els paradistes es farien càrrec de la mateixa. D’aquesta manera, cada parada podrà col·locar els endolls on més convingui. El fet és que els continus canvis de planificacióde les obres estan endarrerint l’obertura.

L’ambient dels comerços i restaurants del voltant del Mercat està crispat. «No veiem el final i no confiem que en quatre mesos això estigui llest», diu el propietari d’un comerç de la zona. «Nosaltres som testimonis de la situació: els obrers no saben què fer», expliquen. A més, sembla ser que l’empresa adjudicatària, Isolux Corsán, ha demanat a les empreses subcontractades retirar treballadors per poder posar empleats de la mateixa constructora.

El paper del Mercadona

«Si no hagués estat per l’entrada de Mercadona al projecte, les obres continuarien aturades», explica un treballador. Tot i així, l’Ajuntament ha confirmat que en el contracte de licitació de la gran superfície no hi consta cap clàusula de penalització en el cas que el Mercat no obri les portes en el termini previst. Altres fonts municipals, però, asseguren que, en el contracte, s que es contempla que Mercadona té l’obligació d’obrir durant el mes de setembre. Per la seva banda, la presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, ha explicat al Diari Més, que actualment es troben treballant 29 empleats a l’interior del Mercat i que Mercadona té la intenció d’obrir portes al mateix temps que ho faci la totalitat del Mercat.

tracking