Diari Més

Societat

El tarragoní que va abraçar el Papa Francesc

Les Dominiques i la banda Sons de la Cossetània van visitar el Vaticà el passat 10 de setembre

El tarragoní que va abraçar el Papa Francesc

El tarragoní que va abraçar el Papa FrancescCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«No ens ho esperàvem». Encara avui, Jordi Heredia, president de la banda de sacs de gemecs Sons de la Cossetània, no es pot creure el que van viure el passat 10 de setembre. El Papa Francesc els va rebre al Vaticà, entre abraçades. Una imatge que mai podran esborrar de la memòria tots els components de les entitats tarragonines que van visitar el Vaticà.

La iniciativa de fer aquesta expedició va sorgir de l’escola de les Dominiques de Tarragona, que volien anar al Vaticà a celebrar l’Any Jubilar Dominicà. L’escola, des de fa uns anys, cedeix les instal·lacions al grup musical els Sons de la Cossetània i la relació entre ambdues entitats és excel·lent. És per això que, a través del Pare Mateo del Llorito, van poder visitar el Vaticà i donar-li la mà al Papa Francesc. El Pare Mateo va estar molts anys a la parròquia de Llorito, però en fa sis que el van nomenar supervisor general de l’ordre. Aquest contacte va ser clau per poder fer l’excursió.

Així doncs, una representació de l’escola de les Dominiques, Sons de la Cossetània, i una altra banda de sacs de gemecs que aglutina els gallecs residents a Barcelona, la Xuntanza, van arribar a Roma. Divendres, les bandes musicals van portar a terme una actuació a la plaça Sant Silvestro. I dissabte va arribar l’hora de la veritat. A primera hora del matí, l’expedició, formada per gairebé 300 persones i encapçalada per les Dominiques, van entrar al Vaticà per la Porta Santa. El Pare Mateo va fer d’amfitrió i es va encarregar d’ensenyar tots els racons del Vaticà als visitants.

Aquell dissabte, el Papa Francesc feia una audiència extraordinària, ja que enguany, l’església celebra l’Any Jubilar Dominicà. «Estàvem situats molt a prop del Papa, en un lloc privilegiat, darrere nostre hi havia més de 30.000 persones esperant el Sant Pare», recordava, emocionat, Jordi Heredia. Quan el Papa Francesc va entrar a la plaça de Sant Pere amb el seu Papamòbil, el grup dels Sons de la Cossetània, la Xuntanza i una banda musical italiana feien sonar els seus instruments. Un dels moments més emotius i especials de la jornada va arribar amb la cançó catalana per excel·lència, el Virolai. Quan el Papa Francesc va pujar les escales per començar l’Audiència, la banda tarragonina de sacs de gemecs va fer sonar el Virolai. «De fet, aquest moment va obrir el telenotícies d’una cadena italiana del mateix dia»(VEURE), explicava Jordi Heredia. Quan va acabar l’acte, el cap de protocol del Vaticà ens va convidar a pujar les escales. «En aquest moment ens vam adonar que estàvem a punt de viure una cosa inoblidable», deia Heredia. La banda va tocar la Azurra, una cançó dels anys 60 molt emblemàtica pels italians. I així va ser, el Papa Francesc es va acostar al grup de tarragonins i els va saludar.

El moment

Però el millor encara havia d’arribar. L’anècdota de la jornada, la va protagonitzar en Martí, nét d’en Jordi Heredia, president de la banda Sons de la Cossetània, quan, de manera espontània, va abraçar per la cintura al Papa Francesc. La Guàrdia Suïssa, ràpidament, va actuar amb la intenció d’apartar al petit del Sant Pare. Però el religiós va protegir al petit tornant-li una abraçada plena d’afecte. «Després, li vaig preguntar al meu nét perquè ho havia fet. I em va contestar que tenia moltes ganes d’abraçar-lo», explica en Jordi Heredia.

tracking