Diari Més

L'essència de la dona castellera captada per l'objectiu de 13 fotògrafs

Dones castelleres: 13 mirades s’inaugurarà aquest dissabte al Pati Jaume I, posant el punt final a la gira que ha fet per Catalunya

Una de les fotografies que recull l'exposició, que es podrà veure el dia 2 d'octubre.

L'essència de la dona castellera captada per l'objectiu de 13 fotògrafsCedida/ David Oliete

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Copsar diferents instants del que representa ser una dona castellera en l’actualitat. Així és com defineix el fotoperiodista Pere Toda l’exposició Dones Castelleres: 13 mirades, que s’inaugurarà demà al Pati Jaume I de l’Ajuntament. «L’era moderna dels castells no s’entén sense les dones. Sense elles no s’haurien pogut fer els castells de gamma extra que avui es porten a les places. Dels quarts en amunt, la majoria són dones», comenta el fotògraf fent referència al paper cabdal que té la dona avui en dia en el si d’un món que, fins fa no massa anys, havia estat eminentment masculí. La mostra va estrenar-se l’any passat en el marc de la fira de Santa Úrsula de Valls i clourà la seva gira per Catalunya a Tarragona. «La idea era que naixés al quilòmetre 0 del món casteller i que es tanqui a Tarragona per la capitalitat que té ara mateix sent la seu del Concurs de Castells. A més, volíem que coincidís amb les festes de Santa Tecla perquè són l’avantsala del Concurs», explica Toda, que també és l’organitzador d’aquest projecte.

La mostra recull instantànies d’un total de 13 fotògrafs provinents de diferents punts de la geografia catalana. Els noms que hi ha darrere de l’objectiu són: Ariadna Brunet, Antoni Coll, Mireia Comas, Laia Díaz, David Oliete, Josep Font, Laura Rodríguez, Jean Segovia, Marc Serarols, Rodrigo Sicilia, Laia Solanellas, Jon TC i Pere Toda. «Són gent que va diumenge rere diumenge a la plaça a viure i a fotografiar els castells i tots ells tenen una visió molt particular a l’hora de captar les imatges», comenta Pere Toda al parlar sobre els seus companys de projecte. «Hi ha fotògrafs de primer nivell. Ja vaig dir-ho l’any passat a la presentació de l’exposició, que jo comparat amb ells era poca cosa com a fotògraf». Si bé l’exposició és el resultat final, el cert és que al darrere hi ha una visió compartida sobre com s’entén el fotoperiodisme casteller. «Era un projecte que feia temps que em rondava pel cap, i ens vam ajuntar alguns dels que fotògrafs per compartir idees i treballar sobre el tema». I afegeix: «A les exposicions, com més gent hi participi, millor».

Canvis per cercar l’expressivitat

L’expressió de les imatges ha estat el que ha agradat més de Dones Castelleres en aquelles ciutats que ja han acollit la mostra. Toda reflexiona sobre aquesta expressivitat que s’ha introduït de manera progressiva en la fotografia castellera. «Fins a finals dels 90, els mitjans només volien la imatge que presentés el castell, els detalls d’unes mans o d’uns peus, l’emoció d’algú en descarregar un castell, eren coses que no interessaven. Però en els últims anys això ha anat evolucionant. Ha canviat molt l’argot casteller. Ara veus primers plans d’uns ulls, imatges que transmeten sensacions, i abans tot això era impensable». Dins d’aquests canvis, Pere Toda destaca la manera com han evolucionat les dones fotògrafes, dins d’aquest tipus de fotografia: «Les dones tenen una sensibilitat diferent, una sensibilitat que els homes no tenim. Capten els detalls amb una altra mirada». Totes aquestes transformacions també es poden observar al contemplar la mostra.

El fotògraf avança, però, que aquest projecte que ha conjugat amb tant d’èxit els universos casteller i fotogràfic tindrà continuïtat. I és que el col·lectiu ja es troba immers en la preparació d’una nova exposició que, com ja va passar amb aquesta l’any passat, s’inaugurarà a Valls per Santa Úrsula. Pere Toda no vol revelar massa cosa perquè la nova mostra encara es troba en fase embrionària, però ja avança que tindrà una temàtica diferent i que el nombre de fotògrafs participants ha augmentat i seran un total de quinze mirades.

tracking