Diari Més

Urbanisme

El revestiment del 'Jaume I' comença a esfondrar-se per la manca d'adherència

La part més elevada de la paret podria no complir la normativa, en no estar dotada d’una subjecció metàl·lica

Estat en què es trobava la façana situada al carrer del Llorer, diumenge al matí.

El revestiment del 'Jaume I' comença a esfondrar-se per la manca d'adherènciaJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fallit aparcament de Jaume I, situat a la plaça de l’Antic Escorxador de la Part Alta, suma una nova polèmica al seu llarg historial de disbauxes. La façana situada al carrer del Llorer comença a patir una seriosa afectació en la seva estructura de pedra, enclavada amb morter. La part annexa al suposat accés a l’aparcament, està començant a caure –ja se n’han esfondrat set–, i el fet perillós és, que cauen els elements que són a una considerable alçada, poden ocasionar danys personals en cas que algun vianant passés per aquell punt en el moment de la caiguda.

Diari Més ha consultat la situació d’aquesta façana amb un aparellador professional, que veu clares mancances en la instal·lació dels elements de pedra. «S’observa que la part superior en tota la seva longitud, ha anat perdent adherència, amb un possible perill», confirma. De fet, in situ es pot comprovar com molts dels plafons de pedra sonen completament buits, el que vol dir que el morter utilitzat no està del tot enganxat amb les peces.

El que crida l’atenció als veïns és que una de les pedres, situada a gran altura, està gairebé desenganxada, i ningú s’ha preocupat de retirar-la des de l’últim esfondrament per evitar mals majors. Fonamental tenint en compte que en pocs dies cada racó de la Part Alta s’omplirà de centenars de ciutadans disposats a gaudir dels actes de Santa Tecla.

No compliria normativa

El més greu de tot plegat, és que el tram final de l’estructura, el més alt, d’una alçada aproximada d’uns quatre metres, no compliria amb la normativa vigent segons explica l’aparellador. Fins als tres metres d’alçada, les rajoles o els elements de pedra com en aquest cas, poden estar enganxats amb morter –com s’aprecia a la imatge– però a partir d’aquests tres metres és d’obligat compliment que les estructures tinguin una subjecció mecànica, amb peces de metall en el seu interior, per tal de minimitzar un possible risc d’esfondrament del revestiment. «Aquestes peces no ho estan», indicava l’aparellador.

«La causa principal jo diria que és perquè no es va preveure un espai per a la dilatació entre ambdós tipus d’estructures. Els moviments de la zona de metall fan que caigui el revestiment», afegeix l’expert.

Entre els veïns de la zona, sorpresa cap, però indignació, tota. «Està tot molt deteriorat. Fa pena veure-ho amb els diners que ha costat. Crec que és un bon exemple de tot el que s’ha fet en els darrers anys amb els diners públics...», apuntava el Jaume Garcia.

El mateix opinava ahir la Janet Fortuny, que no entén com s’està deixant perdre una instal·lació que ha costat milions d’euros, sense haver-li trobat encara un ús, «s’hauria d’aprofitar, es podria col·locar un gran local social», desenvolupava. Aquesta veïna valora molt positivament la neteja i el manteniment que es fa a la part de dalt, a la plaça, però no així als carrers laterals, on l’estructura metàl·lica pateix notables filtracions d’aigua. «A banda, els accessos de l’aparcament s’han convertit en un espai habitual per a persones sense sostre, pernocten allí gairebé cada dia», indicava Fortuny.

tracking