Diari Més

Clínica Activa Tarragona implanta l'e-health i la impressió en 3D

Col·loca fèrules als pacients amb fractures òssies que faciliten el procés de curació gràcies a la telerehabilitació.

La Doctora Esplugas junt al fisioterapeuta,Josep Maria Solé y la DUE Esperanza Uriz.

Clínica Activa Tarragona implanta l'e-health i la impressió en 3DCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Activa Mútua ha implantat a la Unitat de Cirurgua de Mà i Canell de Clínica Activa Tarragona la tecnologia d’impressió en 3D i telerehabilitació en l’àmbit traumatològic. La doctora i supervisora d’aquesta unitat, Mireia Esplugas, explica que aquest nou servei proporciona al pacient fèrules en 3D que no deixen passar la humitat i que permeten començar el tractament de rehabilitació mentre el malalt està immobilitzat.

Aquesta tecnologia ha estat desenvolupada per la startup de Saragossa, Exovite, la qual fabrica les fèrules en rebre l’escaneig de l’extremitat del pacient després de la intervenció quirúrgica i abans de l’alta hospitalària. Aquestes fèrules d’immobilització personalitzades són confeccionades amb materials biocompatibles i tenen un pes inferior als 350 grams.

S’utilitzen en cas de fractures i lesions musculars i milloren notablement la qualitat de vida del pacient durant el seu procés de recuperació. Combina dues tecnologies: la impressió en 3D i l’electroestimulació muscular precoç. La durada dels tractaments varia en funció de les patologies, de 4 a 6 setmanes, aproximadament.

L’electroestimulació de baixa freqüència permet iniciar la rehabilitació des del primer dia de col·locació de la fèrula amb l'objectiu d'exercitar la musculatura de l'extremitat afectada i evitar la pèrdua de massa muscular que acompanya a qualsevol període d'immobilització. L’electroestimulació també contribueix a reduir el dolor i a millorar el procés de reparació òssia. L'equip de Clínica Activa Tarragona que proporciona aquest servei està compost, a part de la Dra. Esplugas, pel fisioterapeuta, Josep Maria Solé i per la DUE, Esperanza Uriz.

Una app per controlar la freqüència i intensitat de l’electroestimulació

La fèrula es complementa amb una bateria portàtil i un processador que es connecta al mòbil del pacient per bluetooth 4, a través de la prèvia instal·lació d'una APP gratuïta al seu telèfon. Aquest programa controla la freqüència i intensitat del tractament d’electroestimulació que s’ha de realitzar i avisa de quan procedir amb el tractament i els banys de contrast de fred i calor. En finalitzar la sessió, l’APP permet que el pacient faci una valoració sobre el tractament.

La doctora Esplugas apunta a que la fèrula “és molt més còmoda que el guix, pesa menys, està feta a la mesura del pacient i s’ajusta perfectament a l'extremitat”. A més, explica que pot col·locar-se una setmana després de l’operació. Per la seva banda, la infermera Uriz destaca que ““si existeix ferida quirúrgica, s’hi pot accedir fàcilment i procedir a la seva cura i control, sense haver de retirar la immobilització”. El fisioterapeuta, Josep Maria Solé, explica que amb la fèrula es pot predeterminar la ubicació dels electroestimuladors, els quals fan que s’exerciti la musculatura i es redueixi el dolor. Cal dir que Activa Mútua és l'única mútua que utilitza aquest sistema a Catalunya.

tracking