Diari Més

Fauna

El dofí trobat a Móra va morir a causa d'una malaltia pulmonar

Des del CRAM recomanen que els banyistes no intervinguin en un rescat d’aquestes característiques

Moment en el qual els especialistes treien el dofí de l'aigua.

El dofí trobat a Móra va morir a causa d'una malaltia pulmonarOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cria de dofí llistat, trobada el passat dimecres a la platja de la Móra, va acabar morint. El cetaci estava malalt i, segons els especialistes del CRAM (Centre de Recuperació de Fauna Marina), és probable que se separés de la resta de dofins, ja que no podia seguir el ritme. Aquest tipus de cetacis pateixen la síndrome d’encallament: s’afebleix, queda endarrerit de la manada i té tendència a arribar a la sorra. Segons els experts, això és el que li va passar a la cria de dofí trobada dimecres a Tarragona.

El CRAM, una fundació que pertany de la Generalitat i que dóna assistència a les espècies marines amenaçades del litoral català, va arribar al lloc dels fets després que la Guàrdia Urbana els avisés. Quan van arribar, l’animal ja estava a prop de la sorra i es trobava desorientat, la qual cosa facilitava la seva manipulació. «Estava enfosquint i resultava difícil portar a terme una valoració», explicava Elsa Jiménez, presidenta del CRAM. Tot i així, els experts van mesura la freqüència cardíaca i respiratòria de l’animal, la qual cosa va permetre veure que el cetaci estava nerviós i estressat. «Era normal, el van manipular molts banyistes», assegura Jiménez. Els veterinaris van observar, in situ, que l’animal tenia un ull obert i un de tancat, símptoma que patia una malaltia greu. A més, tenia tendència a nedar cap a la dreta.

Per normal general, el CRAM fa una extracció de sang per analitzar l’estat de salut de l’animal. Però en aquest cas no va ser possible, ja que l’animal va entrar en xoc durant l’exploració de la veterinària i va morir de manera natural. Ahir van fer la necròpsia al dofí i tot apuntava que va morir a causa d’una patologia pulmonar.

Cada any, el CRAM es troba amb una desena de casos de cetacis vius al litoral català. El llistat és l’espècie més habitual, seguit del cap d’olla gris, el mular i el rorqual comú.

Recomanació

La troballa del dofí va causar una gran expectació entre els banyistes de la platja de la Móra. Tant va ser així que l’animal va entrar en un estat d’estrès, a causa de la manipulació dels banyistes. És per això que, des de CRAM, recomanen que no s’ha de tocar l’animal. «Hi ha gent que actua de bona fe, però sense coneixement. És millor no intervenir», deia la directora del CRAM.

tracking