Diari Més

Equipaments

Els veïns de la zona proposen convertir el Banc d'Espanya en un centre cultural i d'informació turística

Elaboren un projecte que serviria per descongestionar la biblioteca pública, traslladar l'hemeroteca i ubicar-hi una cafeteria amb una gran terrassa

Una de les plantes superiors de l'edifci, e una imatge d'arxiu.

Els veïns de la zona proposen convertir el Banc d'Espanya en un centre cultural i d'informació turísticaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros anunciava fa pocs dies en una entrevista que el Banc d'Espanya ja tenia una proposta d'ús que comptava amb un «cert consens» entre les formacions polítiques municipals. Es convertirà en un espai de divulgació científica, vinculat als centres d'investigació que existeixen a la ciutat (arqueològics, químics o de paleoecologia). L'alcalde admetia que haver anunciat prèviament que el destí del Banc d'Espanya seria un Museu de la Química, havia estat «un error».

Però amb qui no sembla existir consens és amb els veïns de la zona, aplegats en l'associació de Tarragona Centre. Aquests han elaborat una proposta radicalment diferent de la que va exposar l'alcalde. Aquest dijous l'han donat a conèixer, fent-la arribar als seus associats perquè la valorin. Segons expliquen des de la mateixa associació, aquesta proposta va ser enviada el passat mes de juliol a totes les formacions polítiques municipals. I afegeixen que «fins a la data no coneixem el posicionament dels diferents grups polítics al respecte i, en general estem força decebuts per la manca d'iniciatives i d'impuls d'aquest projecte. Una ciutat que deixa malmetre el seu patrimoni i que no cuida les necessitats dels seus ciutadans és una ciutat que fracassa».

Bàsicament, la proposta dels veïns de Tarragona Centre és la de convertir l'edifici del Banc d'Espanya en un espai «per a la ciutadania». Així, a grans trets, proposen utilitzar el seu espai per a descongestionar serveis de la biblioteca pública, encabir-hi l'hemeroteca de Tarragona i dedicar part de l'espai per a funcions pròpies d'un centre cívic, un equipament que, segons els veïns, manca en aquesta zona de la ciutat. La planta noble de l'edifici, que és a la que s'accedeix des de l'entrada principal i que compta amb un gran sostre de vidriera, estaria dedicada a un centre d'informació i promoció turística a escala provincial.

En concret a la planta semi-sòtan de l'edifici, de 470 metres quadrats, s'ubicaria l'hemeroteca. A la planta baixa, amb 600 metres quadrats, el Centre d'Informació i promoció turística. A la primera i la segona planta, cadascuna d'elles de 520 metres quadrats, un centre cultural que pogués acollir una sala d'actes i exposicions, una sala d'estudis, diverses aules polivalents, una ludoteca, una sala de lectura i biblioteca de proximitat i una aula informàtica.

Finalment, la planta tercera, que té una configuració especial, de només 80 metres quadrats, però amb una gran terrassa, es destinaria a una cafeteria i restaurant.

Els veïns no tan sols han fet un estudi sobre què podria encabir l'edifici. També fan una proposta pel finançament d'aquesta proposta. Segons han explicat en el moment de donar a conèixer el document, «donat que l'Ajuntament ens ha informat que no disposa de fons per a rehabilitar l'edifici (uns 2,5 MEUR), tot i que curiosament sembla que sí per a realitzar obres faraòniques com les dels Jocs Mediterranis o recuperar el pàrquing del Mercat, el projecte inclou una possible forma de finançament a partir de la col·laboració entre institucions».

El finançament, segons l'estudi dels veïns, es podria assolir (entre altres convenis o ajudes públiques per la rehabilitació d'edificis de valor històric) amb la negociació de lloguers de les institucions que podrien ubicar-s'hi. Així, la Diputació de Tarragona podria llogar l'espai per al Centre de Promoció Turística provincial de la sala noble. BBVA llogar l'espai del semi-sòtan per a l'hemeroteca (alliberant així l'espai actual del qual en podria treure rendiment) i també s'aconseguirien ingressos per la concessió de l'espai de cafeteria restaurant de l'última planta.

Els veïns afirmen que el seu objectiu principal «és la recuperació d'un edifici històric abandonat del centre de la ciutat, que és patrimoni de tots els tarragonins i tarragonines, i que els ciutadans del centre (i en general de tota la ciutat) puguin disposar de serveis que actualment els hi són negats».

tracking