Diari Més

Castells

«La Tarragona castellera no té res a envejar a Valls»

‘De les Cols a la TAP’, el documental que explica l’evolució dels castells a la ciutat

Una part del documental ha estat rodat a les instal·lacions de la Tarraco Arena Plaça.

«La Tarragona castellera no té res a envejar a Valls»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En Kiko Pino, en Jordi Crespo, en Vicens Pascual o en Josep Maria Gaya són alguns dels castellers escollits per explicar l’evolució del món casteller a Tarragona durant els últims sis anys. Aquesta és la intenció dels autors de De les Cols a la TAP, un documental que mostra la part més humana dels castells. El projecte vol explicar els anys de la gran explosió castellera a la ciutat, com s’ha arribat fins aquí i cap a on s’ha d’anar ara. L’estrena del documental tindrà lloc el pròxim dissabte 10 de setembre a les cinc de la tarda a l’Antiga Audiència. Els vuit autors del documental estaran presents en l’acte per poder fer un col·loqui amb els assistents.

Segons Arnau Curto, el coordinador del documental, aquesta evolució té a veure amb la gran massificació de les colles tarragonines. La inclusió de la moda de fer castells i la gran quantitat de persones que hi ha als assajos ha permès a les colles fer grans proves que fins al moment eren impensables. A més, totes les entitats castelleres de Tarragona han incorporat un altre dia d’assaig per perfeccionar les estructures. «El nivell d’exigència és més alt, les colles ja no tenen limitacions, m’espanta pensar en el que poden arribar a fer», explica Arnau Curto, coordinar de De les Cols a la TAP.

Els autors del documental inicien la història situant als espectadors a la plaça de les Cols, lloc en el qual, segons els creadors, va començar aquesta explosió castellera. La primera escena està protagonitzada pels quatre caps de colla del moment i expliquen com van viure aquella diada històrica, en què l’indret va acollir els primers castells de 9 de les dues colles grans de Tarragona. El documental posa el punt final al Concurs de Castells de l’any 2014, quan la Colla Jove va enlairar el castell màxim, el 3de10 amb folre i manilles.

El documental, que té una duració aproximada de 40 minuts, «té la intenció d’explicar a la gent de Tarragona, castellera i no castellera, el què ha passat aquí perquè cada cap de setmana els mitjans de comunicació defineixen de diades històriques les actuacions castelleres», explica Arnau Curto, coordinador del projecte.

De les Cols a la TAP compta amb catorze protagonistes: dotze castelleres i dos periodistes, Carles Cortés i Raquel Sans. Els castellers entrevistats pel documental mostren aquesta evolució des del vessant més humà i personal. «Ens han explicat com han viscut aquests anys i quines han estat les claus de l’èxit», comenta Curto. «No volíem tecnicismes en el documental, volíem que els protagonistes parlessin amb el cor», afegeix. Alguns dels noms propis són Joan Sala, Aix Sabater, David Lobo, Isaac Herrera, entre d’altres. Durant el rodatge, els castellers també han fet cinc cèntims de com veuen el futur casteller a la ciutat. La gran majoria es van mostrar optimistes. «A Tarragona, quan ens posem a treballar, som imparables», assegura Curto.

Comunicadors i castellers

Els autors de De les Cols a la TAP són vuit joves dedicats al món de la comunicació i, la gran majoria, castellers de les diferents colles de la ciutat. La idea va sorgir en el sopar de final de temporada d’una de les colles, quan un grup d’amics es va pensar fer alguna cosa per explicar el gran moment que es vivia i es viu. Un any i mig després, aquesta idea sorgida entre gintònics és una realitat. La productora formada per aquest grup de joves rep el nom de Faixa Apart. En Joan Albert Besora, l’Albert Blay, l’Anna Fernández, la Laura Lija, la Clàudia Llambrich, en Marc Solé, en Jordi Castro i l’Arnau Curto són els protagonistes d’aquesta història cinematogràfica. «Aquest projecte serà la nostra carta de presentació», explica Curto.

«Som capaços de tot»

«Tarragona ens ha ensenyat que mai podem donar una colla castellera per morta. Som capaços de tot. Això s’ha demostrat en aquests últims anys», diu Curto. Pels creadors del documental, quan les quatre colles van canviar el xip i van proposar-se assolir grans reptes, ho van aconseguir. «La Tarragona no té res a envejar a Valls ni a Barcelona: tenim quatre colles amb maneres diferents de treballar però amb un gran nivell», afegeix Curto.

En el documental es pot veure com els Xiquets de Tarragona van fer un gran salt de qualitat portant els castells de 9 fora de la ciutat. Per la seva banda, la Jove va fer el canvi quan Jordi Crespo s’incorpora com a cap de colla. A més, la gran afluència de nouvinguts també ha ajudat els de la camisa morada. Els Xiquets del Serrallo, segons els autors, han millorat la tècnica i l’entrega de les claus de la T4 va ser un pas important pels del barri mariner. Finalment, Sant Pere i Sant Pau ha sorprès amb aquest spring cap als castells de vuit.

Per Arnau Curto, coordinador del projecte, el més emocionant del rodatge ha estat saber què signifiquen els castells per les persones. «Ho és tot per mi», «És la meva vida», «Gràcies a la colla he pogut formar una família perquè aquí he conegut la meva dona» són algunes de les frases que van posar la pell de gallina als autors del documental De les Cols a la TAP.

tracking