Diari Més

Sanitat Pública

El gerent CatSalut: «Tarragona tindrà UCI pediàtrica aquest desembre»

Tot i que s’obrirà al 50% d’activitat, comptarà ja amb entre quatre i vuit places per a nens i nenes d’entre 18 mesos i 14 anys

Gerent CatSalut: «TGN tindrà UCI pediàtrica aquest proper desembre»

Gerent CatSalut: «TGN tindrà UCI pediàtrica aquest proper desembre»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La província de Tarragona obrirà al desembre la tan reivindicada Unitat de Cures Intensives (UCI) Pediàtrica. Així ho ha confirmat a Diari Més el gerent del CatSalut a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Roger Pla. «Hi ha un pla funcional molt ben pensat i molt ben treballat, fet molt colze a colze entre els professionals de pediatria de tot el territori. Amb el doctor Ricardo Closa per part del Joan XXIII, el doctor Joaquin Escribano del Sant Joan de Reus i el doctor Rosales del Verge de la Cinta de Tortosa. També s’ha coordinat amb les empreses proveïdores», apuntava el responsable, qui considera de vital importància prendre les decisions de forma col·lectiva, treballant en xarxa tots els serveis sanitaris del territori.

De fet, la idea d’aquesta nova UCI pediàtrica és atendre també a pacients de la resta de Catalunya en moments de saturació en altres centres hospitalaris. «Es tracta de formar part d’una xarxa d’UCI’s pediàtriques de tota Catalunya. El problema d’aquestes unitats és que en moments molt puntuals tenen una demanda màxima i potser després no n’hi ha tanta, per això és important que a través de vasos comunicants, tinguem entre tots capacitat. Així que quan aquí estiguem plens, els pacients puguin anar a un altre hospital i també al revés», detallava el gerent.

Arrencada a mig gas

La nova UCI, que estarà situada a la quarta planta de Joan XXIII, a la zona on es troben els nounats, tindrà finalment entre 4 i 6 places. L’arrencada de la unitat no es realitzarà al 100%, segons Pla, es farà al 50%, per anar agafant gradualment el ritme. «Cal una inversió econòmica, ja que a banda de les obres per adaptar l’espai, cal realitzar el manteniment», desenvolupava el gerent. Les obres, que es posaran en marxa aviat, haurien d’estar enllestides en un curt termini de temps, ja que els responsables del CatSalut volen que el servei estigui en marxa l’últim mes de l’any. Així, s’evitaran cada any una mitja de 800 derivacions de menors a Barcelona. La nova unitat serà de nivell II –de III–, el que comporta que puguin ser atesos tota mena de pacients d’entre 18 mesos i 14 anys, a excepció dels que requereixen una cirurgia cardíaca o una neurocirurgia. Els majors de 14 anys poden ser atesos a l’UCI d’adults, i els més petits de 18 mesos, tenien ja a Joan XXIII un servei específic. I és que des de l’any 1972, el centre compta amb una UCI neonatal que assisteix els problemes mèdics i quirúrgics dels nadons en les primeres setmanes de vida, especialment dels prematurs.

Recuperar un servei perdut

La província de Tarragona no sempre havia estat sense UCI pediàtrica, entre finals dels anys 80 i l’any 2001, Joan XXIII comptava amb aquesta especialitat, però l’any 2001 es va clausurar a causa del petit boom en la natalitat que va fer que els recursos de l’UCI es destinessin a la de neonatal, amb la promesa de reobrir en un curt període de temps, quatre llits, que no han acabat arribant fins 15 anys després.

Hospital Materno-infantil

Els professionals sanitaris i la societat tarragonina fa temps que reclamen un hospital Materno-infantil, a l’estil dels que disposen els grans complexos hospitalaris, i sembla que de moment, no hi ha cap decisió presa al respecte, però s’estudiarà: «Això es resoldrà amb el Pla Estratègic tècnic del Camp de Tarragona que estem realitzant, on veurem com haurà d’estar pensada la sanitat. Posteriorment s’haurà d’avaluar al pla funcional de l’hospital Joan XXIII», explicava el doctor Roger Pla.

tracking