Diari Més

Creix el nombre d'abandonaments de gats a la ciutat en el darrer estiu

Dues protectores que treballen a la ciutat alerten que hi ha ciutadans que els deixen a les colònies, «estem desbordats», explica Gaia Tarragona

Creix el nombre d'abandonaments de gats a la ciutat en el darrer estiu

Creix el nombre d'abandonaments de gats a la ciutat en el darrer estiuCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mal estiu pels felins de la ciutat. En aquests darrers dos mesos, el nombre d’abandonaments de gats ha crescut respecte a altres anys. Ho corroboren l’associació de protecció animal Gaia, i l’entitat animalista La Caseta dels Gats. «Estem desbordats, en tenim moltíssims. No donem l’abast, no podem recollir-ne més», apuntava Cristina García, portaveu de Gaia Tarragona, qui aquest estiu no ha parat de treballar pels animals.«Nosaltres vam començar l’any 2014 i podem dir que aquest estiu ha estat el pitjor. Han aparegut molts gats suposadament perduts, amb collar i esterilitzats. Però després passem informació i posem cartells a la zona on han desaparegut i ningú els reclama. No surten de cap manera els propietaris, això vol dir que potser no s’han perdut, ja que si algú perd el seu animal, l’acostuma a buscar fins que l’arriba a trobar», exposava Marina Porqueres, membre de La Caseta dels Gats.

Els deixen en colònies

Gaia Tarragona, que gestiona 22 colònies de gats a Tarragona ciutat, ha notat, un estiu més, que apareixen gats aliens als espais que cuiden, «no sabem ben bé si els animals fan cap allí o si la gent els deixa. En tot cas, cal explicar que hi ha la creença que els gats al carrer s’espavilen, però no és així. Un gat domèstic no es pot valdre per si sol al carrer, s’acaba morint o l’acaben atropellant. Els gats de carrer són molt diferents, gairebé són salvatges, no volen el contacte amb l’ésser humà, són de tipus feral». Aquest any Gaia pot parlar amb les xifres a la mà, ja que en els últims anys ha estat elaborant un registre dels animals que habitualment s’alimenten o viuen en colònies, i per tant, la presència d’un nou felí es detecta ràpidament.

«A l’estiu ho notem molt, ens arriben molts missatges de gent que no es poden fer càrrec del seu gat, però crec que les persones cada vegada està més conscienciades, i també hi ha més associacions», apuntaven des de Gaia.«La gent creu que a la colònia estaran bé perquè saben que els hi donem menjar i els cuidem. Però algunes entitats de Tarragona han hagut de retirar els cartells que indicaven que hi havia una colònia, com ara la del costat de la Casa del Mar, perquè si la gent sap segur que els cuiden, els deixa», explicava resignada Porqueras, la portaveu de La Caseta dels Gats. En general, les colònies de la ciutat on s’han detectat un major nombre d’abandonaments són les que estan situades a la zona de la Part Alta, i als voltants de la Tabacalera. «Cal explicar que abandonar un gat o un gos està tipificat com a delicte. Una cosa és deixar-lo en un lloc, l’altre és abandonar-lo», apuntava García, la portaveu de Gaia Tarragona.

La possible solució, posar xip. Els abandonaments de gats haurien d’anar-se reduint de forma progressiva en els següents anys, tenint en compte que la llei obliga a xipar els felins. D’aquí que tots els animals abandonats que acaben fent cap a les diverses entitats animalistes de Tarragona –a la ciutat actuen Gaia, Tàrracogat, La Caseta dels Gats, i la Protectora–, s’entreguen a les famílies d’acollida o d’adopció amb el xip adient, per tal de poder ser localitzats els responsables en cas de pèrdua, «tot i que de moment molt pocs gats a la ciutat tenen xip encara», exposava la portaveu de Gaia. «Però tenim l’esperança que aquesta tendència augmenti i molt en els propers anys», afegia.

tracking