Diari Més

Joan XXIII obrirà les noves Urgències i els quiròfans de CMA al novembre

S’han enllestit les obres i els fusters acabaran aquest divendres la seva tasca, només falta el nou material mèdic

Joan XXIII obrirà les noves Urgències i els quiròfans de CMA al novembre

Joan XXIII obrirà les noves Urgències i els quiròfans de CMA al novembreDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Joan XXIII recuperarà al novembre el cent per cent de la seva operativitat als serveis d’Urgències i de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA) –intervencions que no requereixen ingrés–. Aquest mateix divendres els operaris que han reformat les dues unitats de la planta baixa del centre acabaran la seva tasca. També els fusters, que ja gairebé han enllestit tot el mobiliari dels quiròfans i dels box d’Urgències. I és que aquesta segona fase de reformes –entre l’any 2009 i 2010 es va executar la primera– contemplava a Urgències la construcció de 21 nous box d’atenció polivalent, 2 per a crítics i politraumàtics, 10 més per a observació i una nova sala de radiologia. Aquest espai acabat de reformar acollirà els pacients més greus, dels nivells Ii II. A banda, les obres han comportat la reconversió de dos box de consultes de l’àrea de pacients menys greus en box d’aïllament, un de pressió negativa i l’altre de positiva, per tal d’acollir pacients amb malalties infeccioses com ara l’Ebola.

Una altra de les principals novetats és que l’hospital guanyarà un quiròfan, ja que la reorganització de l’àrea de Cirurgia Major –guanya espai al túnel d’ambulàncies annex que va quedar en desús anys enrere– permet crear una quarta sala d’intervencions.

2,2 milions d’euros per equips

L’Institut Català de Salut ha tret a licitació aquest darrer mes de juliol tot el nou equipament mèdic i mobiliari clínic per a les dues àrees reformades. El valor del contracte ascendeix als 2.259.929 d’euros (IVA inclòs), i és que d’aquesta partida ha de sortir també el nou material dels quatre quiròfans –dos han patit obres de millora, a banda del nou–. Només en llums quirúrgics, torretes de cirurgia i anestèsia, i sistemes de comunicació interns, la xifra ja puja als 454.000 euros, a això cal sumar-hi un microscòpic quirúrgic per valor d’uns 70.000 euros, 4 bisturís electrònics, a 4.960 euros cadascun o 4 aspiradors quirúrgics «ultrasònics» per 2.070 euros la unitat. També s’han destinat 223.140 euros a tres nous aparells de laparoscòpia i endoscòpia.

La licitació, que va cloure el seu període d’admissió d’ofertes aquest dilluns, ha estat supervisada per l’equip tècnic d’Electromecànica de Joan XXIII, que s’ha encarregat d’avaluar en unes demostracions específiques, el nou material de les companyies que opten a endur-se el contracte, per tal de donar una major puntuació als aparells que s’adaptin millor a la forma de treballar dels cirurgians i metges d’Urgències.

Àmplia renovació de material

El contracte contempla, per exemple, la renovació de 53 monitors, 17 lliteres de tipus tranfer, 23 carros mèdics, 8 jocs complets de subjecció d’adults, nous cabalímetres i tot un seguit d’instrumental més. A banda, les Urgències de Joan XXIII incorporen 3 nous desfibril·ladors amb monitor de marcapassos per un valor total de 21.000 euros. Tots aquests elements es començaran a instal·lar a finals de setembre o primers d’octubre, un cop resolt el concurs, del qual es realitzarà l’obertura de sobres amb les ofertes el proper 5 de setembre. Hauran de passar unes setmanes perquè es puguin posar en funcionament, ja que el personal tècnic haurà d’instal·lar, calibrar i realitzar proves, segons explica l’hospital, a tots els elements.

Una reforma de 7 anys

Les Urgències de Joan XXIII estaran totalment renovades set anys després que s’iniciessin les obres de reforma a la zona de nivell III, IV i V(lleus) de 1.300 metres quadrats, i a la façana exterior. Entremig, hi ha hagut una aturada per manca de pressupost. L’any 2009 i 2010 es van construir 14 consultes, 6 box d’observació, 1 box de triatge i 1 box de crítics, que des del maig del 2015 –quan es van iniciar les obres de la segona fase– actuen com a única infraestructura hospitalària d’urgències, a l’espera de la reobertura de la nova zona. Els 5.930.000 euros que es van invertir en aquell moment, se sumen als 2.160.000 euros pagats per a la construcció de la nova àrea de 1.595 metres quadrats que també inclou la CMA.

tracking