Diari Més

El Síndic detecta desequilibris en la programació de l'oferta educativa

Tarragona es troba entre els deus muncipis catalans amb més segregació escolar interna a primària i a secundària, segons dades del curs 2013-2014

El Síndic detecta desequilibris en la programació de l'oferta educativa

El Síndic detecta desequilibris en la programació de l'oferta educativaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges de Catalunya ha detectat diversos desequilibris en la programació de l’oferta educativa a la ciutat de Tarragona. A través d’un estudi assegura que té constància de l’existència «d’importants desequilibris en els nivells de demanda dels diferents centres i també de les diferents zones del municipi». Aquestes afirmacions s’emmarquen en diverses queixes que hauria rebut l’ens –defensor de les persones–, a la vegada que desvetllen que Tarragona «es troba entre els deu municipis catalans amb més segregació escolar interna a primària» i el fenòmen també es repetiria a «la secundària». La segregació escolar suposa la concentració d’alumnes estrangers en determinats centres.

Des de la perspectiva de la defensa de drets, el Síndic considera que el fenomen de la segregació escolar suposa «una vulneració dels principis de no-discriminació, d’igualtat d’oportunitats i de cohesió social en l’exercici del dret a l’educació, protegits per la Convenció de les Nacions Unides dels drets dels infants i per la legislació en matèria d’educació». Així, subratllen que aquest fenomen «limita les oportunitats dels infants d’assolir el seu màxim desenvolupament possible, bé perquè condiciona negativament les trajectòries educatives de l’alumnat, o bé perquè dificulta les seves possibilitats de socialització en entorns escolars amb capitals socials i culturals equiparables a la realitat social en què viuen». Segons l’estudi, per tal d’aconseguir equilibrar plenament la distribució d’alumnat estranger entre els centres, caldria canviar d’escola (hipotèticament) el 57% de l’alumnat estranger a primària i el 42% a secundària.

Els casos de segregació social es poden donar per motius diversos, tot i que bona part d’ells es donen dins dels mateixos barris, on hi ha escoles públiques amb percentatges molt elevats d’estrangers. De fet, a partir de dades del Departament d’Ensenyament, el Síndic determina que –en el curs 2015-16– Tarragona presentava «199 places més que sol·licituds».

Aquest fet suposa que «hi ha una oferta de places superior a la demanda real existent». En conseqüència, l’entitat subratlla que «aquesta planificació de l’oferta garanteix, pràcticament, que totes les sol·licituds es poden escolaritzar a la zona que han escollit, però no impedeix que hi hagi zones i centres que concentrin un nombre significatiu de vacants».

D’altra banda, l’estudi també posa d’exemple Tarragona i la ciutat de Reus per explicar que, en els darrers anys, l’increment de les ràtios ha coincidit amb un decreixement de les necessitats d’escolarització al municipi, situacions que «han anat acompanyades del tancament de diversos centres que estaven en mòduls prefabricats des de feia anys».La situació global no és exclusiva de Tarragona, sinó que es reprodueix a tot Catalunya. Pel que fa als municipis més grans de 10.000 habitants amb nivells elevats de segregació escolar interna a la primària també s’hi troba Terrassa, Cerdanyola del Vallès, Sabadell, Badalona, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Girona, Lleida i Sant Adrià del Besòs, així com Barcelona.

tracking