Diari Més

Salut

Denuncien col·lapse al sociosanitari Francolí a causa del tancament de llits

Els sindicats expliquen que més de 40 pacients estan esperant a Joan XIII per ser traslladats

Denuncien col·lapse al sociosanitari Francolí a causa del tancament de llits

Denuncien col·lapse al sociosanitari Francolí a causa del tancament de llitsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital Sociosanitari Francolí, annex a l'Hospital Joan XXIII i dedicat a pacients amb malalties greus, sense cura, en agonia, en rehabilitació o per demència, ha tancat aquest estiu 39 llits dels 159 disponibles.

Segons denuncien el sindicat de Metges de Catalunya, el SATSE i CGT, la direcció del GiPSS, l'ens públic que el gestiona, ho ha fet amb la idea d'estalviar-se contractacions per substituir al personal sanitari habitual, que resta de vacances. «A primers de juliol hi va haver un dia on un metge va haver d'assumir la feina de quatre metges», denunciava la doctora Tani Francesch. Ahir mateix, 42 pacients esperaven a Joan XIII, per ser ingressats a l'hospital annex de llarga estada. «Passa que pacients que no pot ingressar al Sociosanitari, a vegades s'acaben morint al servei d'Urgències, en una llitera o en un box, en unes condicions que no són dignes. A vegades, quan va a Urgències se li dóna l'alta en les condicions justes, i d'aquests pacients se n'ha de fer càrrec l'Atenció Primària, que ja està col·lapsada i sota mínims. A més molts d'aquests metges es troben que també han de cobrir les vacances d'altres companys i fer-se càrrec de les seves llistes. Què passa? Doncs que aquest pacient al final torna a urgències, estem parlant de gent molt gran d'uns 90 anys, molt dependent», explicava la metge, que duu més de 30 anys treballant amb pacients de Geriatria.

La solució, segons aquesta professional, seria potenciar el sociosanitari, amb els serveis de geriatria i cures pal·liatives, per tal de poder acollir aquests pacients, i evitar sobresaturar els serveis d'Urgències. El que està succeint ara mateix és que a banda d'ocupar l'àrea d'atenció urgent de l'Hospital, molts pacients també estan sent col·locats a habitacions de planta ocupant llits de persones agudes, que no disposen dels mateixos serveis que l'hospital del Sociosanitari, especialment pensat per aquesta tipologia de malalts. Segons Francesch, si el servei funcionés adequadament, es produiria una reducció en els costos i el servei d'Urgències veuria alleugerida la seva càrrega extrema. «Als professionals d'Urgències caldria fer-los un monument per tot el que estan aguantant. Urgències és la trinxera on peta tot. Quan els metges tenen una llista d'espera fora de 6 o 7 hores, s'angoixen», assegurava la doctora.

Sense metges durant hores

El que també denuncien els sindicats és que ni les nits ni els caps de setmana, al llarg de tot l'any, no hi ha cap metge a l'hospital sociosanitari per atendre als 160 pacients. Quan es detecta una urgència s'ha d'avisar als metges del servei d'Urgències, perquè hi vagin corrents, però el problema és que en moltes ocasions aquests professionals ja estan sobresaturats al seu departament, i han de fer mans i mànigues per poder sortir i atendre la pacient de l'hospital geriàtric.

Baixada de sous al 29%

La situació d'indignació és màxima entre la plantilla del Sociosanitari, formada per 207 professionals, a causa de les decisions preses pels nous càrrecs directius. Han decidit reduir el sou a un 29 per cent de la plantilla, 60 treballadors, escudant-se una normativa del Govern central, que segons denuncien els sindicats, no s'està aplicant a cap altra empresa pública sanitària de Catalunya. El més greu de tot plegat és que cap responsable els ha donat cap explicació de la reducció, «el gerent està de vacances, i la responsable està de baixa», explicava Francesch. «Han començat a retallar pels auxiliars que són els que menyscobren. Ja podrien donar exemple i haver-se baixat el gerent i els directius els seus sous», apuntava Agustí Aragonès, responsable de CGT a Joan XXIII. Els sindicats es plantegen iniciar mobilitzacions en cas que la situació es mantingui. «Primer faríem concentracions al centre, també podem anar a la vaga. Volem implicar a tota la població tarragonina i a la societat civil. Això és un problema, afecta els usuaris, no només a nosaltres. Si a mitjans de setembre no tenim una resposta, començarem», assegurava el líder de CGT. Una vegada més els sindicats van voler remarcar la discriminació en vers altres zones de Catalunya, que pateix la sanitat pública tarragonina, «la regió de Tarragona és la més discriminada de Catalunya».

tracking