Diari Més

Reforçaran els tòtems dels desfibril·ladors per evitar més robatoris i vandalisme

En un sol any de servei han patit cops de martell i puntades de peu, n’han partit un per la meitat i un altre l’han robat

Reforçaran els tòtems dels desfibril·ladors per evitar més robatoris i vandalisme

Reforçaran els tòtems dels desfibril·ladors per evitar més robatoris i vandalismeJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Espai cardioprotegit. Proveït de desfibril·lador semiautomàtic». És el rètol que es pot llegir a una de les parets de l’entrada de l’estació d’autobusos de la plaça Imperial Tàrraco. Però ni rastre de l’aparell. El mateix passa a la parada d’autobusos de l’EMT al carrer Colom, el desfibril·lador no hi és. L’Ajuntament explica que els aparells es van retirar la setmana passada perquè els tècnics tenen la intenció de «fer millores» als tòtems on s’ubiquen els aparells. Es tracta de reforçar el mecanisme de subjecció per tal de posar-ho més difícil als brètols que habitualment juguen amb ells i els hi acaben produint destrosses.

De fet, amb un sol any de vida –el primer es va instal·lar el 28 de juliol de 2015– aquests aparells, vitals per salvar a una persona que hagi patit un infart, han sofert mil i un actes de vandalisme. Així ho explica un dels responsables de l’estació d’autobusos a Diari Més, «sempre els acaben trencant, sobretot el suport de la porta. Aquí s’hi ajunten grups de joves, d’entre 16 i 18 anys, els divendres i dissabtes a la tarda, i comencen a fer bretolades. Li donen puntades de peu. Tu els hi crides l’atenció però no fan cas», comentava resignat.

Estació: aparell partit

El desfibril·lador de l’estació d’autobusos ha patit petites destrosses, però també un gran acte d’incivisme vora el mes d’abril, a càrrec d’una dona adulta. En una discussió amb la seva parella va acabar perdent els nervis i va destrossar completament l’aparell. A cops, el va acabar partint per la meitat. Des de l’estació es va trucar de forma immediata a la policia, però l’aparell ja havia quedat rebentat. La dona es va carregar 1.500 euros en un moment. Aquest és el preu aproximat que costa cada desfibril·lador instal·lat a la via pública, i per tant, els diners que val reemplaçar-los quan pateixen danys greus. Després del fet succeït a l’estació, l’espai va estar diversos mesos sense cap aparell. Va ser a mitjans de juliol quan l’EMT, que gestiona aquests mecanismes, el va reposar, tot i que s’ha retirat recentment per dotar-lo d’una major seguretat.

Colom: a cops de martell

El punt cardioprotegit de Colom ha patit, si és possible encara, pitjor fortuna: quan només feia dos mesos que estava instal·lat, el 23 de setembre, un jove va propiciar diversos cops de martell a l’aparell i als vidres de la marquesina. 2.481,71 euros de danys ocasionats, que el magistrat del jutjat número sis de Tarragona va ordenar al noi pagar. A banda, va ser condemnat a 8 mesos de presó, que no va haver de complir en no tenir antecedents penals. Un cop superat aquest episodi, el nou desfibril·lador tampoc va durar massa més temps, vora l’abril, va ser robat. Durant més de tres mesos l’espai es va mantenir sense el dispositiu d’auxili. De fet al mes de juny, l’associació de veïns de Tarragona Centre va reclamar al consistori que accelerés les gestions per recuperar, al més aviat possible, l’aparell. A meitats de juliol, ja tornava a estar instal·lat, tot i que els tècnics el van tornar a desmuntar, com en el cas del de l’estació, per reforçar la base.

Fora de servei mesos

Fent el recompte del primer any des de la posada en marxa, els dos flamants espais cardioprotegits proveïts de desfibril·lador, ha estat gairebé més temps fora de servei o inutilitzats, que fent una tasca real de servei.

tracking