Diari Més

Medi Ambient

Els Agents Rurals seguiran l'extracció de l'espècie invasora a la Llarga

Divendres s’hi van personar per tal de veure quina és la situació, de cara a l’inici de la retirada

Imatge dels Agents Rurals aquest passat divendres, amb l'espècie invasora, Ailant, al costat.

Els Agents Rurals seguiran l'extracció de l'espècie invasora a la LlargaAgents Rurals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals de la Generalitat es van personar aquest divendres passat a les dunes de la platja Llarga per tal de comprovar in situ la situació de la planta invasora Ailant –l’Ailanthus altissima– que des de fa un temps hi creix sense control. A finals d’aquest mes començaran les feines de retirada, a càrrec del centre especial de treball d’Aurora i els agents volen assegurar-se que l’extracció de l’espècie es realitzi de forma correcta, per tal de no afectar a la resta de flora autòctona que, a hores d’ara, encara s’està recuperant d’anys de maltractament. Així que els agents faran un seguiment exhaustiu de tot el procés d’extracció.

«És una zona on es podrien veure afectades diverses espècies. El que s’ha de fer és anar a determinar que les plantes més vulnerables no tinguin problemes», apuntava Pau Melià, cap de l’àrea bàsica del Tarragonès del cos d’Agents Rurals. El que preocupa especialment és de l’estat de la Maressia nana i l’Halimium halimifolium, que en aquests moments es troben «en estat molt crític». A banda, també es busca deixar intactes tots els exemplars de Lliri marí, Pancatrium Marítimum. «La Maressia nana està latent a l’espai, i es podrien perdre les seves llavors. Hem mirat que, en el tractament per treure l’Ailant, no es desarreli, per tal que no succeeixi. Les plantes invasores es retiraran amb l’aplicació d’un líquid que s’injecta al tall, només afectarà a aquella planta. Hem de vigilar que el que estem intentant arreglar no ho acabem empitjorant», desenvolupava l’agent Melià, qui va posar especial èmfasi a ressaltar el valor mediambiental d’aquest ecosistema de la Llarga, «té molt de valor. És un hàbitat dels quals en queden molt pocs, en alguns punts de la Llarga hi ha espècies en perill d’extinció que són vulnerables i estan amenaçades. Si parlem d’una àguila imperial, ningú dubta que s’ha de protegir, doncs això té el mateix caràcter, es tracta de protegir la flora», afegia.

De fet, la Maressia nana es conserva ara mateix en pocs racons al territori català, entre ells al de la platja Llarga, que també es considerat un Hàbitat d’Interès Comunitari protegit per la Unió Europea. «Qualsevol actuació de millora que s’hi faci és interessant. Però és molt difícil fer-hi coses perquè hi ha actes vandàlics, la gent no respecta els espais i passen de les cordes i la senyalització», comentava l’agent Melià.

En total, l’Ajuntament ha destinat una partida de 2.000 euros per tal que les dunes de la platja Llarga quedin totalment netes d’espècies invasores, i les seves espècies pròpies puguin créixer amb força.

tracking