Diari Més

Festes

'Matar' amb una pastanaga per Santa tecla

L’Agrupament Escolta i Guia Xaloc organitza, per segon any consecutiu, un joc durant les festes

'Matar' amb una pastanaga per Santa tecla

'Matar' amb una pastanaga per Santa teclaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per Santa Tecla, els joves tarragonins entre 18 i 35 anys hauran de portar una pastanaga a la butxaca, a la motxilla o al bolso. Aquesta és la norma principal del joc que organitza, per segon any consegutiu, l’Agrupament Escolta i Guia Xaloc. La pastanaga serà l’eina indispensable per matar a les víctimes. L’entitat és l’encarregada de dirigir i organitzar L’Assassí de la Pastanaga, un joc que tracta de buscar a la víctima i matar-la, tocant-la amb la pastanaga. Per l’Agrupament, «aquesta és una manera de conéixer gent i de crear sinergies entre les entitats i associacions de la ciutat», explica Ricard Pallejà, membre de la comissió organitzadora de l’activitat.

La idea va sorgir l’any passat, quan l’Agrupament Escolta i Guia Xaloc volia «obrir-se a la ciutat i donar-se a conèixer», diu Pallejà. L’entitat, que porta a terme des de fa molts anys una tasca educativa per infants i joves, volia incrementar la implicació amb la ciutat. Alguns membres de l’Agrupament coneixien aquest joc perquè l’havien fet a la universitat o bé als pobles dels pares. Van decidir llençar-se a la piscina i provar-ho l’any passat. Fins a 200 tarragonins hi van participar. Va ser tot un èxit, expliquen els membres de l’entitat.

Com tots els jocs, L’Assassí de la Pastanaga també té normes. La més important és que tots aquells participants han d’estar presents durant les festes de Santa Tecla, des del 17 al 24 de setembre. El sistema de funcionament és senzill: cada jugador portarà posada una polsera que l’identificarà com a jugador i un clauer en què figura el nom de la víctima. L’organització exigeix a tots els participants que donin una pista, com per exemple, si participa en alguna entitat o forma part d’una colla castellera. La polsera, el clauer i la pastanaga són els tres elements indispensables per poder jugar a l’Assassí de la Pastanaga. A més, els organitzadors també ofereixen, via Facebook, un àlbum fotogràfic amb les imatges de cada participant.

Quan un jugador és mort, ha d’entregar el clauer i el nom de la víctima a la persona que l’ha assassinat. Llavors, aquest té una altra víctima per assassinar. El guanyador és aquell participant que hagi matat a més persones.

En el joc poden participar tots aquells joves entre 18 i 35 anys, que passin les festes de Santa Tecla a Tarragona. «L’edat és una manera d’acotar la participació», explica Pallejà. Enguany, el nombre de jugadors es preveu més alt que l’any passat, arribant a les més de 300 persones.

Algunes de les normes que cal seguir per poder formar part del joc de L’Assassí de la Pastanaga són no utilitzar la violència i matar per davant, mai per darrere. «Per sobre de tot volem respectar els actes tradicionals de Santa Tecla, és a dir, si algun participant està fent el Seguici, fent castells o treballant a algun bar de la plaça de la Font no se’l pot assassinar», explica Ricard Pallejà. L’únic lloc on els participants estan exempts de ser matats és al carrer Compte –el dels pilons pintats–. Aquell carrer és casa. Finalment, per l’Agrupament Escolta i Guia Xaloc és molt important «utilitzar el seny».

El joc començarà el dissabte 17 de setembre a partir de les vuit de la tarda. Mitja hora abans, els organitzadors celebraran un acte inaugural a la plaça dels Sedassos, en què es repartiran pastanagues i els participants assistents es veuran la cara per primera vegada. Durant vuit dies, els jugadors tindran via lliure per buscar i matar a la seva víctima. El joc acabarà el dissabte 24 de setembre, després dels Pilars Caminant. Com a novetat d’enguany, l’Agrupament celebrarà un acte de cloenda a la plaça Jacint Verdaguer, en què hi haurà música, berenar i entrega de premis.

La intenció de l’entitat és, en primer lloc, donar a conèixer l’Agrupament a la ciutat i «oferir un tipus d’oci diferent, sa i original. No tot ha de ser sortir de festa», diu Pallejà. En segon lloc, l’entitat creu que aquesta activitat és una manera de crear sinergies entre entitats de la ciutat.

El període d’inscripció serà la segona setmana de setembre. Com l’any passat, els participants hauran d’apuntar-se a l’Antiga Audiència, pagar dos euros, «per cobrir despeses» i donar les dades personals per poder participar, informen des de l’Agrupament.

tracking