Diari Més

Pesca

La competència abarateix el peix blau, malgrat la millora de les captures

La Generalitat està portant a terme un Pla de competitivitat per recuperar el valor econòmic de la sardina i el seitó

Imatge de caixes amb la marca de Peix Blau de Tarragona, que actualment no existeix.

La competència abarateix el peix blau, malgrat la millora de les capturesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les captures de sardina i seitó a Tarragona han millorat. Des de fa uns dos mesos, els pescadors d’encerclament asseguren que la pesca de peix blau va a l’alça. Hi ha més quantitat i les sardines i tenen més greix. Durant tot l’any passat es van capturar 248.000 quilos de sardina, enguany ja han arribat gairebé al milió, i encara falten quatre mesos per acabar l’any. Però el problema dels pescadors encara no ha acabat, ja que a causa de les poques captures que hi va haver l’any passat, el peix blau ha perdut valor econòmic i se segueix pagant a un preu molt baix.

Els pescadors de l’encerclament entenen que l’any passat el peix blau perdés valor, ja que la sardina i el seitó era jove i petit, i amb prou feina aconseguien agafar-ne. Però, enguany, el peix és perfectament comercialitzable: en un quilo entren fins a 80 peces de seitó. Segons expliquen els pescadors de l’encerclament de Tarragona, hi ha una forta competència. Asseguren que a les grans superfícies arriben diàriament dos o tres tràilers plens de peix blau provinent de Croàcia o Itàlia. «Com podem lluitar contra això?», es pregunta Agustí Rillo, president dels armadors de l’encerclament de la província de Tarragona. Fa sis anys, el quilo de sardina anava, com a mínim, a 1,60 euros. Actualment es paga a noranta cèntims.

És per això que la Generalitat de Catalunya ha elaborat un Pla de millora de la competitivitat del peix blau, en què s’estudien solucions que permetin recuperar el valor d’aquest tipus de peix i proposa l’aplicació de determinades mesures de gestió que puguin superar el marc competencial del sector. «La intenció és fer entendre a la gent que el nostre peix és de proximitat i que no ha estat manipulat», explica Rillo. D’aquesta manera es proposen una sèrie de campanyes publicitàries amb la intenció de donar un impuls al sector. Per l’administració, conscienciar al pescador que el que ha de capturar és només allò que pot absorbir el mercat i que el producte que s’ha d’anar a buscar és el peix que estigui madur, és el més important.

Per altra banda, la Generalitat també estudia mesures per abaratir els costos de producció de peix blau. Així, el pescador obtindria més beneficis. Algunes d’aquestes mesures impliquen disminuir el consum d’energia de les embarcacions, realitzar auditories energètiques bàsiques o impartir tallers de millora d’eficiència per assessorar als armadors. Per la Generalitat, també és important determinar, juntament amb els patrons i la confraria, mecanismes per facilitar les compres i la contractació de serveis. Per altra banda, s’està estudiant també una bateria de mesures per incrementar el preu de la primera venda de la sardina i el seitó, basades en la valorització del producte en fresc, com protocols de frescor i de qualitat o noves presentacions i envasos.

La gran majoria dels pescadors de l’encerclament de Tarragona confien en la Generalitat. «Creiem que estan fent els deures», explica Rillo. En canvi, asseguren que «hem perdut la confiança amb l’Estat. Ens han dit que estan portant a terme un estudi per investigar les causes del poc peix que pesquem. Però ja no ens creiem res», explica Rillo.

Milloren les captures

Fa dos mesos que s’ha notat una millora en les captures de sardina i seitó. Els mateixos pescadors no entenen aquest canvi. «Rareses que té la mar», diu Rillo. Tot i així, la gran majoria no aixequen cap perquè encara arrosseguen pagaments de l’any passat. El Pla de competitivitat també preveu un estudi sobre aquest estrany fet.

tracking