Diari Més

Societat

Què hi ha darrere d'un filet de porc?

Dues joves veganes asseguren que a Tarragona hi ha poca oferta per seguir amb aquest estil de vida

L'Elisa Suárez i la Mercè Azcona treballant a l'únic restaurant vegà de la ciutat, El Vergel.

Què hi ha darrere d'un filet de porc?Carla Pomerol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mercè Azcona i Elisa Suárez són dues joves, veïnes de Tarragona i unides per una manera de viure: el veganisme. La Mercè fa dos anys que és vegana i l’Elisa, 5. Abans, però, eren vegetarianes. La diferència entre ser vegà i ser vegetarià és que, el primer és un estil de vida que exclou totes aquelles pràctiques d’explotació i crueltat cap als animals. Els vegans no mengen ni peix, ni carn, ni ous, ni llet, ni mel. Tampoc es vesteixen amb roba feta amb pell d’animal i estan en contra dels espectacles amb braus i de les exhibicions d’animals als zoològics. En canvi, el vegetarià és aquell que se serveix de productes vegetals; només es refereix a la dieta.

Per norma general, aquelles persones que són veganes van començar sent vegetarianes. La Mercè i l’Elisa ho tenen molt clar: «No volen ser còmplices de la crueltat amb què es tracten els animals», expliquen. La Mercè es va endinsar en aquest món quan va veure, a través de les xarxes socials, uns audiovisuals que mostraven la crua realitat dels animals. «Veure com les vaques ho passen malament quan els hi treuen la llet o el que arriben a patir els porcs, em va fer obrir els ulls. Vaig pensar que jo no volia formar part d’aquest circ», explica la Mercè. En canvi, l’Elisa, des de ben petita, «ja veia coses rares», explica. Però no li agradaven les verdures, fins que, durant els seus estudis de cuina, es va adonar de la gran varietat de receptes que es poden fer amb els vegetals. «Llavors em vaig decidir», diu.

Sigui com sigui, les dues joves van canviar de vida i, actualment, treballen en l’únic restaurant vegà de Tarragona, El Vergel, ubicat al carrer Major. Aquest canvi va ser lent. «Primer vaig canviar la llet per soja i després vaig deixar de menjar ous i formatge», explica la Mercè.

Segons comenten, ser vegà a Tarragona és complicat. El problema arriba quan han d’anar a sopar a fora. «En aquesta ciutat hi ha molt poca oferta comparat amb altres», explica l’Elisa, que ve de Madrid. Tot i així, Tarragona gaudeix de quatre o cinc establiments que cuinen per als vegans: El Vergel, Al Natural, l’Entremolles, el Bocois, Cal Verdaguer i Hot Dog. Insuficients per la Mercè i l’Elisa, que tenen l’esperança que l’oferta s’ampliï.

La dieta de les dues joves consta de cereals, verdura i llegums. De tant en tant, es poden permetre el luxe de menjar una mica de tofu o de seitan. Però aquests productes són més cars i, a més, és complicat trobar-los a Tarragona, ja que no hi ha cap botiga especialitzada en menjar vegà a la ciutat.

Les dues joves comenten que la dieta actual és molt més gustosa i variada que no pas la d’abans, en què normalment sempre menjaven les mateixes coses. «Existeixen substituts per gairebé tots els productes animals: carns vegetals, llet de soja, avena, etc.», explica l’Elisa. Pel que fa al tema econòmic, les dues coincideixen que ara gasten menys que abans.

Per les dues joves, la seva decisió és una manera d’estar compromeses amb la societat. «Per mi ser vegana significa tenir respecte cap a tothom», expressa l’Elisa. «La gent tanca els ulls davant les injustícies que es cometen amb els animals i segueix amb la seva vida per comoditat», diu la Mercé. Tant una com l’altra, asseguren que les seves vides han canviat cap a millor. «Sento que tinc una causa per la qual lluitar i no em sento part d’una cosa que la massa fa cegament, sense sentit», explica la Mercè. Per altra banda, l’Elisa ha fet un gir a la seva vida i, actualment, està molt involucrada amb el santuari d’animals, ubicat a Marçà. «Mai m’haguès imaginat que els porcs fossin tan afectuosos. La gent es menja un filet i no es para a pensar en tot el que hi ha al darrere», diu l’Elisa.

La por

Moltes persones tenen por a l’hora d’endinsar-se en el món del veganisme. Les llegendes urbanes que giren entorn de la manca de vitamines o la falta d’informació són algunes de les causes. La Mercè aconsella a tots aquells que vulguin ser vegans, que vagin deixant de prendre els aliments de manera gradual. Per altra banda, les dues joves tarragonines volen enviar un missatge a les persones amb por: «Nosaltres fa anys que no mengem productes animals i cada vegada que ens fem una anàlisi de sang, surt perfecte».

tracking