Diari Més

Serveis

Els menjadors socials proporcionen el dinar a 160 menors durant l'estiu

En aquesta època hi ha més nens que utilitzen aquest servei, ja que no van a l’escola i no gaudeixen de la beca de menjador

Els cuiners omplen les carmanyoles de les famílies per emportar-se el dinar a casa.

Els menjadors socials proporcionen el dinar a 160 menors durant l'estiuCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els menjadors socials de Tarragona proporcionen el dinar a gairebé 160 nens i nenes de la ciutat. Els menors d’edat, per norma general, no dinen als menjadors socials, però aquests centres s’encarreguen de subministrar el menjar. En el cas del menjador social de Bonavista, els pares acudeixen amb la seva carmanyola i s’emporten el menjar fet pels fills. En canvi, el de Tarragona, que rep el nom de Taula Amiga i està situat al carrer Cervantes, opta per entregar als pares els productes frescos, com si haguessin anat a fer la compra al supermercat i després la família els cuina a casa.

«No és recomanable que els menors dinin en un menjador social, no han de viure aquest tipus de situacions. És millor que els pares s’emportin el menjar a casa», explica Maria Jurado, responsable de relacions externes de Taula Amiga.

El menjador social de Bonavista, situat al carrer 11, va subministrar el dinar a 77 menors durant el mes de juliol. A l’estiu, segons explica Raquel Quílez, responsable del menjador, hi ha més famílies que vénen a buscar menjar pels seus fills que no pas a l’hivern, ja que els nens no van a escola i per tant no gaudeixen de la beca de menjador. Aquesta és una de les raons per les quals el nombre de menors al menjador socials de Bonavista augmenta durant l’estiu. En canvi, el menjador social Taula Amiga manté el nombre de famílies assistides durant l’estiu. Aquest mes de juliol, ha subministrat al dinar a uns 80 menors pertanyents a 56 famílies tarragonines. Des del mes de gener, han estat gairebé 800 persones les que han utilitzat el servei de menjadors socials. D’aquestes, més de 300 són menors.

El menjador social de Bonavista acull a nens de totes les edats, des d’acabats de néixer fins als 17 anys. El centre compta amb llet de continuació, cereals i aliments bàsics pel creixement d’un menor. «Existeix una relació molt pròxima entre els voluntaris i les famílies, coneixem les seves necessitats. Hi ha usuaris que acaben de ser pares i nosaltres els hi donem la llet i els cereals», explica Raquel Quílez, del menjador social de Bonavista.

Alguns d’aquests centres també subministren el sopar als més petits de les famílies. Quan els pares van a buscar el dinar, les voluntàries els preparen una bossa pícnic amb entrepans, sucs, fruita i pastes. D’aquesta manera, els petits, durant l’hivern, poden sopar. Per altra banda, aquests menjadors tenen tendència a preparar un paquet d’aliments pel cap de setmana. «Tot i que som un servei de menjador, també proporcionem l’esmorzar dels caps de setmana», explica Raquel Quílez, del menjador de Bonavista.

A l’estiu baixa l’afluència

Quan arriba l’estiu, el nombre d’usuaris dels menjadors socials de Tarragona pateix un lleuger descens. El centre de Bonavista ho nota perquè «a l’estiu no tenim llista d’espera, tot i que aquesta davallada es veu compensada pel nombre de menors que atenem», explica Raquel Quílez. Aquest descens d’usuaris podria tenir a veure amb què, durant l’estiu, hi ha més ocupació en el sector turístic, la qual cosa ajuda a tirar endavant a les famílies.

Per altra banda, el menjador Taula Amiga, també ha percebut que a l’estiu hi ha una petita davallada dels usuaris. Maria Jurado, responsable del centre, assegura que una de les causes podria ser que, durant el mes d’agost, la Casa del Transeünt, –l’alberg gestionat per la Fundació Bonanit que acull a persones sense sostre– tanca les seves portes per vacances. El menjador social Taula Amiga proporciona 65 menús diaris, bé per menjar in situ o per emportar-s’ho a casa.

tracking