Diari Més

Ensenyament

La URV es veu obligada a reduir els terminis per cobrar les matrícules

La Sindicatura de Comptes va advertir que la pràctica d’estendre els cobraments al mes de febrer incomplia la normativa

La URV es veu obligada a reduir els terminis per cobrar les matrícules

La URV es veu obligada a reduir els terminis per cobrar les matrículesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sindicatura de Comptes, l’òrgan fiscalitzador extern dels comptes i de la gestió econòmica del sector públic de Catalunya, va advertir mesos enrere a la URV i a d’altres universitats catalanes, que estaven incomplint la normativa comptable en deixar pagar la matrícula dels estudiants més enllà de l’exercici en el qual es van matricular. La universitat tarragonina permetia fins al darrer curs, fraccionar el pagament en tres quotes: la primera uns dies després de fer la matrícula, la segona es feia al desembre, i la darrera al mes de febrer.

Aquest últim termini és el que els responsables de la institució s’han vist obligats a eliminar i recol·locar dins del mateix any de la formalització de la matrícula. Fins ara els alumnes o les seves famílies podien desembutxacar la quantitat d’una forma més espaiada, tenien des de l’agost fins al febrer, set mesos, per fer front al que en la majoria de casos suposa més de 1.000 o 2.000 euros (més encara pels alumnes que s’han de tornar a matricular de les assignatures que han suspès).

Pagar al novembre i desembre

Seguint l’ordre de la Sindicatura de Comptes, la Universitat Rovira i Virgili ha optat per reordenar de cara al nou curs 2016/2017 les quotes de pagament. Dels set mesos en total, ara es passarà als cinc. A partir d’ara, els alumnes que optin per fraccionar la seva matrícula, hauran de deixar-la pagada completament al mes de desembre.

El 40% de l’import dels crèdits i la totalitat de les taxes s’ha d’abonar a partir del sisè dia posterior a la matrícula (és la fase en la qual pares i estudiants es troben en aquests moments), això continua igual; però la novetat arriba al tram final de l’any. S’incorpora un pagament del 30% el dia 1 de novembre, i es manté el del mes de desembre del 30%, com ja era habitual, que s’haurà d’efectuar el dia 20. «Es podria fins al 31 de desembre, però els nostres centres tanquen per Nadal, per qüestions d’estalvi, així que, en realitat, el 31 de desembre es converteix en el 20 de desembre», justificava un portaveu de la URV a Diari Més.

El centre universitari tarragoní preferia mantenir el fraccionament dels pagaments més espaiats, tal com havien fet des del curs 2012/2013, per tal de donar més facilitats a les famílies que poguessin tenir problemes a l’hora de desembutxacar una quantitat tan gran de diners, però la legalitat no ho permet, «no ho fem per perjudicar, no tenim alternativa. Diuen que s’ha de pagar en el mateix exercici en què es genera aquest deute», explica el portaveu. Així que la institució optarà per potenciar encara més una opció fins ara poc coneguda, que permet fraccionar els pagaments el màxim possible de forma legal. Es tracta d’un crèdit de l’Agència per a la Gestió dels Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). L’entitat pública depenent de la Generalitat paga el cent per cent la matrícula (sempre que sigui superior als 500 euros) i l’estudiant pot tornar-ho sense interessos, fraccionant-ho fins i tot en nou pagaments. Només ha de desembutxacar 24 euros el moment de formalitzar la documentació. «Tenim la intuïció de què no es demana massa perquè, quan un estudiant llegeix préstec i ha de firmar uns papers, es tira una mica enrere», comentava el portaveu de la universitat. Des de la institució creuen que aquesta és la millor opció per a totes aquelles famílies que podrien tenir problemes per efectuar el pagament d’una forma consecutiva a finals d’any, ja que pot optar-hi tothom, siguin quins siguin els seus ingressos, segons expliquen des de la URV. «Si no hi hagués aquesta alternativa, sí que ens preocuparia molt, però amb l’AGAUR no ha de ser un gran problema», raonava el responsable del centre educatiu.

A banda, els estudiants poden optar d’ara endavant a les beques del Ministerio de Educación i de les d’Equitat de la Generalitat de Catalunya per reduir de forma considerable la càrrega.

tracking