Diari Més

Transport

Els trens de la R16 acumulen cada dia un retard mitjà de 6 hores i 11 minuts

Renfe ha de retornar l’import a qui ho demani en el 55% dels combois de la línia Barcelona–Tortosa, en aquestes darreres tres setmanes

Els trens de la R16 acumulen cada dia un retard mitjà de 6 hores i 11 minuts

Els trens de la R16 acumulen cada dia un retard mitjà de 6 hores i 11 minutsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La línia R16 de Rodalies ha acumulat en aquestes tres darreres setmanes una mitjana de 371 minuts de retards diaris (són 6 hores i 11 minuts) en la vintena d’expedicions al dia que realitza d’anada i de tornada entre Barcelona estació de França i Tortosa, passant per Tarragona. Diari Més ha tingut accés als informes interns d’incidències diàries de Renfe Operadora i ADIF, des del dia 11.

El principal problema radica a l’enclavament de Mont-roig del Camp, que va quedar totalment cremat a causa d’una caiguda de tensió el 6 de juny. Els combois han de minorar des d’aquell moment la seva marxa de forma considerable. I això és el peix que es mossega la cua, ja que els trens no poden arribar en el temps previst al seu destí final, fent que la següent ruta de tornada comenci ja amb retards. És el que va succeir el passat dia 15 a Tortosa: el tren que havia d’arribar a l’estació a les 13.34 del migdia es va demorar 49 minuts, fent que la ruta de tornada en direcció a Barcelona de les 13.45, s’empassés també el retard, sortint de l’estació 43 minuts després de l’hora indicada. «Espera de material a l’origen», reflecteix l’informe d’incidències. Així, finalment arribava a Barcelona 51 minuts més tard de l’hora que els passatgers tenien previst. El més greu en aquests casos és que, a banda d’arribar tard a la ciutat Comtal, Renfe cancel·la part de l’itinerari per recuperar parcialment la puntualitat del vehicle de cara a altres expedicions: en comptes d’acabar a l’estació de França, fa baixar els viatgers sí o sí, a Sants, obligant-los a esperar un altre comboi de la R2. Així va passar de forma consecutiva des del 18 al 22 de juliol.

Tal és el nivell d’impuntualitat d’aquest servei gestionat per Renfe Operadora (amb competències de la Generalitat de Catalunya) que la gran majoria dels dies més de la meitat de les expedicions de la R16 suposen una pèrdua econòmica per la companyia gestora, ja que si la demora supera els 15 minuts, l’empresa ha d’indemnitzar a l’usuari. Concretament de l’11 al 30 de juliol, Renfe es va veure obligada a realitzar a tot aquell que ho reclamés «devolucions express» en el 55,20% de la vintena de trens que diàriament realitzen la ruta. La mitjana de retards creix de forma exponencial en dues jornades: ara fa just una setmana, el 25 de juliol, l’enganxada d’un pantògraf de la unitat 18084 amb la catenària entre l’Ametlla i l’Hospitalet va provocar retards que van suposar una demora global diària de 12 hores i 34 minuts. Això significa que els trens de la R16 de Renfe Operadora van incomplir en 754 minuts els seus horaris previstos, el que va suposar que hauria de realitzar devolucions al 79% dels trajectes del dia. Només 4 de les 19 expedicions van arribar a destí amb una demora inferior als 15 minuts. Idèntic nombre de devolucions es van haver de fer el 18 de juliol, a causa de les limitacions de velocitat i la manca de trens per sortir de Tortosa a les 13.45 del migdia. Que Renfe hagi de retornar part de l’import, o donar un nou bitllet a tot aquell qui ho reclami, en tres de cada quatre rutes d’un mateix dia no és tan estrany: en tres setmanes ho han hagut de fer fins a sis jornades diferents.

Per tal de canviar aquestes xifres, ADIF i Generalitat van acordar fa dues setmanes, incorporar des del 5 d’agost, una mitjana de 8 minuts més de temps de recorregut a cada expedició de la R16, de forma «provisional». Els informes als quals aquest diari ha tingut accés no amaguen una certesa: a banda de la manca de manteniment d’ADIF, la xarxa ferroviària de Barcelona pateix una greu saturació per la falta de túnels i vies. A tall d’exemple, el dia 12 de juliol, fins a sis combois de la R16 van arribar amb demores superiors als 15 minuts a causa de la congestió ferroviària a la línia R2 o per anar darrere de serveis de Rodalies metropolitans que efectuaven totes les parades. Això succeeix especialment fins a Vilanova i la Geltrú i fins a Sant Vicenç de Calders.

Infracció del reglament

El recull d’incidències revela que el 19 de juliol passat, en l’última expedició de la jornada de Barcelona a Tortosa, al tren 18259 que havia sortit de l’estació de França a les 20.46 h, es va cometre una infracció del reglament, a l’altura de Torredembarra, que va produir 44 minuts de demora.

tracking