Diari Més

Medi Ambient

Venç el termini d'acord i el consistori no dóna solucions pels abocadors il·legals

El grup de tuitaires #TgnTT i l’Ajuntament van negociar les propostes de la moció aprovada el passat 22 d’abril

Venç el termini d'acord i el consistori no dóna solucions pels abocadors

Venç el termini d'acord i el consistori no dóna solucions pels abocadorsTwitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Han passat tres mesos des que el consistori tarragoní va aprovar per unanimitat la moció presentada per un grup de tuitaires en contra dels abocadors il·legals. «I encara no s’ha complert ni un dels punts aprovats», explica indignat Albert Puñet, membre de la plataforma #TgnTT. El termini ja ha vençut i, segons els denunciants, l’Ajuntament no ha portat a terme cap acció. La plataforma assegura que, si l’administració no respon, «no ens quedarà cap més remei que convocar a la ciutadania per netejar les runes i brutícia que hi ha als abocadors il·legals», explica Puñet.

El passat 22 d’abril, el consistori va aprovar per unanimitat una moció presentada per un grup de tarragonins i assumida per gran part de l’oposició. La problemàtica va sorgir després que una tarragonina denunciés, via Twitter, l’existència d’un abocador il·legal al Llorito. L’equip de govern va negociar amb els denunciants alguns aspectes de la moció, però van arribar a una sèrie d’acords. «Ens va semblar que el govern tenia predisposició per solucionar aquest tema tan important pel medi ambient, però després de tres mesos immòbils hem perdut la confiança», comenta Puñet.

Ajuntament i plataforma van acordar fer un mapa interactiu i públic amb la geolocalització dels abocadors, una mena d’inventari amb doble funció: conscienciar als ciutadans i utilitzar-lo com a eina de control per l’administració. Segons explica el grup de tuitaires, la regidora de Medi Ambient, Ivana Martínez, els ha informat de l’existència d’aquest document, però els membres de la plataforma consideren que l’inventari hauria de ser públic i de lliure accés. «Un mes després ningú ha vist aquest document», explica Puñet.

El segon punt de la moció fa referència a l’elaboració d’un protocol de funcionament de la deixalleria, «per així garantir el seu bon funcionament». La moció presentada contempla una incidència que va patir un dels membres de la plataforma a la deixalleria municipal de Tarragona, quan va voler dipositar runa i no li van permetre, a causa d’un excés de pes. Segons explica un testimoni, el tècnic de la deixalleria va dir als ciutadans que deixessin la resta de runa on volguessin. Per la plataforma, aquesta pot ser una de les principals causes de la creació d’abocadors il·legals a la ciutat de Tarragona. «Tres mesos després, tampoc s’ha presentat res», assegura Puñet.

Per altra banda, també es va acordar elaborar un pla de prevenció i d’actuació contra els abocadors il·legals. Aquest pla incloïa una campanya de conscienciació a la població sobre el cost i el perill d’aquests abocadors. «Volem saber quina és la reacció i l’actuació de l’Ajuntament quan s’identifica un contenidor», explica. «De moment només hem vist una campanya sobre els excrements de gossos, però no n’hi ha prou», comenta Puñet. Per últim, es va acordar un enduriment significatiu de les multes pels infractors del medi ambient.

Pèrdua total de confiança

El grup que va denunciar els abocadors assegura que «s’ha perdut la confiança dipositada en l’Ajuntament». La principal preocupació per la plataforma és l’alt risc d’incendis. «L’abocador de la Budellera està a tocar d’una important massa forestal que d’incendiar-se, posaria en perill l’anella verda de la ciutat», explica Albert Puñet, membre de la plataforma.

tracking