Diari Més

Judicial

Alerten d'una campanya sancionadora d'Hisenda contra els estancs

Durant el primer trimestre d’aquest any, els expedients han augmentat un 40,30% respecte a l’any passat

Alerten d'una possible campanya sancionadora contra els estancs

Alerten d'una possible campanya sancionadora contra els estancsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambient entre el sector del tabac està crispat. El motiu és la «desproporcionada» multa imposada per Hisenda a aquells estancs que promocionen i publiciten de manera irregular alguns productes en detriment d’altres. La sanció ronda als 120.000 euros, una quantitat difícil d’afrontar pel que fa a negocis petits com els estancs.

Segons informes del Comissionat pel Mercat de Tabacs (CMT), durant el primer trimestre d’aquest any, els expedients a estancs han augmentat un 40,30% respecte de l’any passat. És per això que un grup d’advocats de Tarragona haalertat d’una possible campanya sancionadora contra els venedors de tabac.

La investigació per part d’Hisenda sorgeix quan l’administració s’adona que alguns estancs reben una sèrie de beneficis per part de les empreses de la indústria tabaquera, a canvi de la promoció i la publicitat dels seus productes, amb la intenció de perjudicar a les empreses competidores. Posar més tabac d’una marca que d’una altra a les màquines expenedores de bars i restaurants o col·locar estratègicament els paquets a la prestatgeria, són alguns dels indicis de delicte.

Segons el reglament, els estanquers tenen l’obligació de respectar el principi de la neutralitat. «Qualsevol pràctica que afavoreixi un producte o una marca, suposa vulnerar la llei i assumir el risc de ser sancionat», explica Marcel Magrané, advocat de Vahusari Advocats, un bufet de Tarragona que ha denunciat públicament l’augment de multes i que defensa el dret a recórrer dels afectats.

Una de les pràctiques que s’està portant a terme últimament, –i que vulneren explícitament el principi de neutralitat–, és la realització de contractes entre empreses tabaqueres i estancs, amb la finalitat d’extreure informació sobre el funcionament dels productes i així esbrinar els gustos dels ciutadans. A canvi d’aquest servei, les empreses tabaqueres ofereixen una sèrie de beneficis als estancs. I això no és legal. Existeix una prohibició a l’hora d’acceptar altres remuneracions que no siguin les legalment establertes.

Fins ara no passava res. Però el Comissionat pel Mercat de Tabacs s’ha posat les piles i va a per totes. La majoria d’estancs viuen, des de fa mesos, preocupats per si un dia els sancionen. Actualment, els afectats a escala estatal són gairebé un centenar d’establiments. Pel que fa a la demarcació de Tarragona, tres establiments han estat sancionats.

Alguns dels estanquers de la província coincideixen a titllar de «desproporcionada» la quantitat a pagar. «Això és una salvatjada. En qualsevol moment ens podrien arruïnar», apunten membres del sector. És per això que l’advocat Marcel Magrané i el seu equip han decidit combatre aquestes sancions.

Defensa dels drets dels afectats

Segons el bufet tarragoní Vahusari Advocats, aquests expedients sancionadors posen de manifest una sèrie de faltes greus «pel que fa a la vulneració dels drets fonamentals dels afectats, ja que el procediment es tramita i es resol sense respectar la presumpció d’innocència del sancionat», explica el bufet en un comunicat de premsa.

Les multes, que ronden els 120.000 euros, són inassumibles per la gran majoria d’establiments. «Per això considerem que és urgent la defensa dels drets dels afectats, amb la finalitat de preservar degudament l’actuació dels poders públics i el futur del sector», explica el bufet.

«Volem avisar als estanquers de la demarcació d’aquest fet, i oferir la nostra ajuda. Tenim advocats especialitzats en aquest assumpte», explica Marcel Magrané. La intenció d’aquest grup d’advocats és engegar una campanya per donar a conèixer a tot el sector aquesta problemàtica, a través de cartes i de publicitat a la pàgina web. «No ho tenim confirmat, però es rumoreja que les sancions s’estan rebaixant. Esperem que sigui veritat, si no Hisenda arruïnarà a tots els estanquers», afegeix Marcel Magrané.

tracking