Diari Més

Sanitat

El Joan XXIII tancarà dos quiròfans més a banda dels tres en obres

El sindicat CGT denuncia que a les tardes d’agost només funcionaran tres quiròfans dels cinc disponibles per falta de personal

El Joan XXIII tancarà dos quiròfans més a banda dels tres en obres

El Joan XXIII tancarà dos quiròfans més a banda dels tres en obresCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Joan XXIII reduirà de forma considerable la seva activitat quirúrgica a partir de la setmana vinent, segons denuncien els treballadors a Diari Més a través del sindicat CGT. Durant el mes d’agost Joan XXIII només estarà operant a les tardes al 27% de la seva capacitat total, un extrem que l’hospital nega, assegurant que les xifres que el sindicat ha donat a aquest diari no coincideixen amb les oficials (tot i que no les han volgut facilitar) i que, en tot cas, «respon al que es fa cada estiu coincidint amb la disminució de l’activitat programada».

Els treballadors asseguren que als tres quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria tancats per obres, s’hi sumen ara al tancament tres sales d’operacions més, ja que a partir del divendres 29 de juliol es realitzaran reformes també en aquests espais distribuïts entre la primera i la segona planta de l’hospital. Així que dels onze quiròfans en total dels quals disposa Joan XXIII, segons la CGT, només en quedaran operatius cinc al llarg de tot l’agost. Als matins el personal podrà utilitzar a ple rendiment aquests cinc espais, però el que veritablement preocupa als treballadors és la reducció que la direcció del centre vol implantar al torn de tarda: d’aquests únics cinc quiròfans, només tres funcionaran a partir del migdia. Els altres dos quiròfans que sí que estaran oberts al matí i que podrien funcionar sense problema, romandran tancats totes les tardes d’agost. «No els obren per falta de personal», assegurava el portaveu de la CGT en aquest hospital, Agustí Aragonès.

De fet, alguns treballadors asseguren a aquest diari que molts dels llocs de treball de metges, infermers i auxiliars no s’arriben a cobrir amb nous contractes durant les vacances, i que és el personal de les àrees d’operacions programades, que redueixen l’activitat en aquest període, els que van cobrint les àrees d’urgències i de zones amb «complicacions». Tot i ser estiu, tenen una activitat molt semblant a la de la resta de l’any i, per tant, necessiten el mateix nombre de personal. Però és que segons Aragonès, Joan XXIII no està ni realitzant des de principis de la setmana passada, operacions de Cirurgia Major Ambulatòria (les que en principi no requereixen ingrés). Així que part de l’activitat programada del centre públic, depenent de l’Institut Català de Salut, ha passat a mans dels hospitals de l’entorn, com ja es va anunciar a l’abril. Més de 2.459 pacients del centre seran derivats al llarg de l’any als quiròfans de Santa Tecla, Sant Joan de Reus, i el Pius de Valls.

La CGT no s’explica com es pot estar derivant a pacients de Joan XXIII a altres centres hospitalaris del territori, mentre dos quiròfans plenament operatius es tanquen al mateix centre a les tardes. «Estaran inactius per no contractar a més gent. Nosaltres ens hem oposat des del principi a derivar les operacions. Creiem que, si els quiròfans de Joan XXIII funcionessin al 100% les 24 hores del dia, fent torns i amb més personal, no caldria fer trasllats. Però l’hospital ens diu que operar de nit és inviable...», explicava el responsable de la CGT.

També es tanquen llits

Aquesta enorme disminució d’activitat quirúrgica que apunten els treballadors implica també tancament de llits. De moment s’han clausurat ja totes les habitacions d’un passadís, el de la sisena planta de l’edifici B (el del mig), que estava destinat a pacients d’Urgències sense lloc a la zona de la planta baixa. Aquest passadís, amb 6 habitacions de dos llits cada una, i despatxos, gairebé no ha patit reformes de millora al llarg dels anys, i no disposa ni d’aire condicionat, així que el centre va procedir la setmana passada a reubicar als pacients una planta més a baix, a la cinc. Són 12 llits els que han quedat inoperatius a la sisena, més els 12 que ara queden ocupats ara a la cinquena, pel que segons CGT, suposa la pèrdua de 24 llits, ja que en tractar-se d’un servei específic, no es poden utilitzar per al servei assistencial normal.

Segons el sindicat, la direcció de Joan XXIII també ha programat tancaments graduals a més plantes, però aquests només es durien a terme en cas que la pressió assistencial es reduís de forma considerable. Concretament, segons CGT, es volen tancar 13 llits de l’àrea de Pediatria de la quarta planta, 10 llits més de la segona on hi ha els pacients d’afectacions vasculars, i d’altres 20 llits de la zona de la tercera planta destinada a pacients operats. Aquest fet produeix un fort malestar entre els treballadors de cirurgia, segons ells, no sobren pas llits, en falten. «A algunes de les persones operades com que no disposen de llit, les hem de tenir a la zona de reanimació», comentava una professional.

tracking