Diari Més

Societat

Els robatoris a Roba Amiga s'han reduït dràsticament amb els nous contenidors

L’entitat es planteja augmentar la freqüència de recollida, en veure com alguns queden plens ràpidament, tot i passar-hi dos cops per setmana

Els nous contenidors incorporen un sistema d'obertura on el pany no és a la vista i no es pot forçar.

Els robatoris a Roba Amiga s'han reduït dràsticament amb els nous contenidorsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nous contenidors de recollida de tèxtil usat de Roba Amiga implantats a la ciutat de Tarragona a l’abril, comencen a donar resultats. La principal novetat era la modificació del sistema d’obertura: d’un cadenat es passa a un intricat sistema que no deixa a la vista el pany i que impossibilita l’apertura forçant-los amb una palanca. «No sé com ho feien però ficaven quelcom al pany, com ara un motlle, i aconseguien fer una còpia de la clau per poder obrir-los», explicava Maria Jurado, membre de la Cooperativa Roba Amiga.

El nou mecanisme, molt innovador, importat d’altres empreses i «molt car», com assegurava Jurado a Diari Més, ja havia aconseguit fer caure els robatoris en el contenidor de la prova pilot fins a un 80%. Amb la instal·lació de noves unitats, la tendència es confirma i la satisfacció dins d’aquest conglomerat d’empreses d’inserció social sense ànim de lucre és enorme. «Els últims mesos la cosa ha canviat molt a Tarragona. Cada cop que detectàvem un nou mètode de robatori buscàvem una manera per intentar evitar-lo», exposava la representant de Roba Amiga.

Tot i que, de moment, des de la Fundació Amiga prefereixen ser cautelosos, la situació és insòlita: el nombre de quilos de roba que es recullen a la ciutat ha crescut de forma important. Tant, que les dues furgonetes que agafen la roba dels 50 contenidors (la majoria amb el nou sistema) de la ciutat no donen l’abast. «Dels nous contenidors no n’han pogut obrir cap. Els mateixos xofers de les nostres furgonetes ens diuen que abans trigaven molt més a omplir-se», explicava Jurado, tot comparant-ho amb els incomptables robatoris que patien pràcticament cada dia. Ara els quatre treballadors (dos conductors i dos ajudants) estan una mica desbordats perquè molts contenidors s’omplen del tot, i els veïns i l’Ajuntament de Tarragona, fins i tot, han de trucar a l’entitat perquè passin a buidar-los abans d’hora. «De totes maneres quan ens avisen, passem pel punt en menys de 24 hores», prometia la membre de l’entitat.

Ampliar les rutes de recollida

Els responsables ja estan estudiant ampliar la recollida actual que es realitza dos cops per setmana. «Tenim unes rutes marcades però, amb aquesta nova situació, estem mirant de fer canvis. Podria ser que les ampliéssim però s’ha de mirar quina seria la forma, si dividir les rutes o dotar-les de més freqüència», apuntava Jurado. Tot i que la pronunciada reducció del nombre de robatoris és la causa més clara d’aquesta recollida major, des de Roba Amiga també apunten al creixement de la confiança dels tarragonins: «La gent confia més perquè sap que s’estan prenent cada cop més mesures per assegurar que la donació de la roba tingui sentit. Està clar que si la gent veu que l’estan robant pensarà que perquè l’ha de ficar allí...». Un cop recollida, la roba passa a la Planta de tractament tèxtil de Sant Esteve Sesrovires on es realitza la classificació dels teixits que es llencen. La roba de major qualitat (el 7%) es ven en botigues de caràcter social o s’entrega a persones necessitades. La roba reutilitzable (un 55%) s’exporta i es comercialitza a l’Àfrica on serà venuda en mercats a preus molt assequibles per a la població. La roba reciclable (un 30%) es destina a la reutilització dels teixits. Finalment, els elements o les peces de roba directament inutilitzables (un 8%) s’envien a plantes, on es cremen per produir energia.

De les 4.250 tones de roba recollides l’any passat a Catalunya (que van permetre mantenir més de 100 llocs de treball), 418 tones eren de Tarragona.

tracking