Diari Més

Fauna

S'instal·len uns vinils a l'edifici de vidre de la Imperial Tarraco, per evitar que els ocells hi xoquin

Durant aquest últim any, gairebé 800 aus han mort després de topar amb l’edifici, a causa de l’efecte mirall que produeix els vidres de la façana

Aquest matí s'han instal·lat els vinils als balcons del número 2 de la plaça Imperial Tarraco.

S'instal·len uns vinils a l'edifici de vidre de la Imperial Tarraco, per evitar que els ocells hi xoquinCarla Pomerol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un edifici amb la façana de vidre que reflecteix els arbres es converteix en una trampa mortal pels ocells. Però des d’avuila història ha canviat. O això s’espera. L’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració de l’Institut Català d’Ornitologia, ha decidit instal·lar uns vinils al segon i tercer pis del número 2 de la plaça Imperial Tarraco, per evitar que els ocells es xoquin contra els vidres. Avuial matí, els veïns estaven satisfets amb la nova mesura: «Per fi no trobarem més ocells morts», deien.

Durant aquest últim any, gairebé 800 aus han mort després de xocar amb l’edifici, segons dades de l’Institut Català d’Ornitologia. Com que la façana produeix un efecte mirall amb els arbres de la plaça, els ocells es pensen que la zona boscosa continua i s’hi encasten. Una il·lusió òptica, que acaba amb més d’una desena d’aus mortes al dia. «A primera hora del matí passa la brigada a recollir tots els ocells morts. Tot i així, cada dia, quan arribo a les nou del matí, he de recollir 4 o 5 cadàvers i dipositar-los a una caixa que l’Ajuntament va instal·lar a la zona», explica Bhatti, el propietari del restaurant de la plaça Imperial Tarraco.

En un primer moment, l’Ajuntament va decidir posar com a mesura una barrera de llum infrarroja, que cubria la façana i evitava la confusió. També es va parlar d’uns altaveus dissuasius, que emeten un so estrident i allunya als ocells de la zona. Finalment, l’Ajuntament s’ha decantat per la instal·lació d’uns vinils a la segona i tercera planta dels balcons de l’edifici envidriat.

La negociació amb els veïns ha estat complicada, ja que no es volia trencar amb l’estètica de la façana. «Després de moltes converses i de convèncer als veïns, hem trobat la solució necessària per evitar que morin els ocells», explicava Ivana Martínez, consellera de Medi Ambient. La iniciativa ha tingut un cost de 3.000 euros per l’Ajuntament.

La major part de les espècies que topen contra l’edifici són aus insectívores, una espècie protegida. «És per això que era imprescindible actuar», explica la consellera. Els ocells més afectats han estat el Tallarol de casquet i la Boscarla de canyar.

Aquest matí s'han instal·lat els vinils als balcons del número 2 de la plaça Imperial Tarraco.

S'instal·len uns vinils a l'edifici de vidre de la Imperial Tarraco, per evitar que els ocells hi xoquinCarla Pomerol

tracking