Diari Més

Artesania

El joier Blázquez reconegut com a Mestre Artesà 2016

Dins els Premis Nacionals d'Artesania que atorga la Generalitat

El joier tarragoní després de rebre el diploma de mans del president de la Generalitat.

El joier Blázquez reconegut com a Mestre Artesà 2016Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El joier tarragoní Joan Francesc Blázquez i Hernández rep el diploma de Mestre Artesà 2016 per part de la Generalitat, en reconeixement a la seva llarga trajectòria, en què ha desenvolupat diferents tècniques creatives i d'ofici en diferents tipologies de producte i l'extensa activitat de difusió de la joieria catalana.

Blázquez és l'únic representat tarragoní dels 22 metres artesans que han estat distingits aquest dilluns al vespre dins la celebració dels Premis Nacionals d'Artesania. L'encarregat de lliurar els guardons i els diplomes ha estat el president de la generalitat, Carles Puigdemont, en un acte celebrat al Palau de la Generalitat i en el qual l'ha acompanyat el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

El lliurament d'aquests premis enceta el calendari d'actes de la Setmana d'Artesania de Catalunya, una iniciativa del Govern per impulsar el coneixement del sector i afavorir la comercialització dels productes artesanals que inclou un calendari d'activitats al llarg de la setmana i que culminarà amb la celebració de la cinquena edició del saló The CraftRoom, al Born Centre de Cultura i Memòria, que enguany tindrà lloc del 8 al 10 de juliol.

El diploma de mestre artesà professional, amb el qual ha estat distingit el joier tarragoní, s'atorga a aquelles persones que han fet de l'exercici d'un ofici artesà la seva professió, i que compten amb més de vint anys de trajectòria professional reconeguda, amb excel·lència en el domini tècnic de l'ofici i aportacions a la seva pràctica, combinades amb la capacitat de transmissió dels coneixements de l'ofici mitjançant el mestratge exercit.

Per la seva banda, el diploma de mestre artesà divulgatiu s'atorga a aquelles persones que, tot i no haver exercit professionalment l'ofici artesà, combinen l'excel·lència en el domini tècnic de l'ofici i les aportacions a la seva pràctica amb la capacitat de transmissió dels coneixements de l'ofici mitjançant el mestratge, la docència o qualsevol altre mitjà pedagògic per donar continuïtat a un o més oficis artesans.

Pel que fa als Premis Nacionals d'Artesania, enguany els guardonats han estat:

•Premi Nacional d'Artesania: Josep Maria Pascual Arnella, mestre artesà cartoner de Castellar del Vallès, per continuar l'empresa familiar i convertir-la en un referent en el món del cartó artesà mitjançant un procés i materials innovadors, ecològics i fets a Catalunya, i per facilitar el desenvolupament del sector cartoner català en compartir els coneixements adquirits gràcies a la seva recerca i experiència.

• Premi a la millor Marca Artesana: Xènia Garcia Bas, per la seva marca Bas, que ha bastit amb uns valors artesans sòlids i coherents, i que converteixen els seus productes en artesania útil, de qualitat i contemporània.

• Premi Prestigia: Escola Municipal d'Art Gaspar Camps, per apostar amb decisió per un ofici artesà històricament vinculat al seu territori, la comarca de l'Anoia, i ser escola de referència en l'àmbit del cuir; per promoure, divulgar i potenciar el disseny de qualitat en cuir i aplicar tècniques artesanals en el seu tractament, de manera que doten de valor afegit objectes funcionals i contemporanis; i per connectar l'activitat docent amb el món empresarial.

• Premi Restaura: URCOTEX, SL, per la magnitud de les obres executades i el seu alt valor patrimonial i per incloure sempre artesans en els projectes.

• Premi Impulsa: Associació MARESMON, per fer viable la integració de persones en risc d'exclusió social mitjançant un projecte de formació, participació i inserció laboral que es nodreix de valors artesans, socials i ambientals, que ha culminat amb la comercialització dels productes resultants.

Imatge d'arxiu de Joan Francesc Blázquez

El joier Blázquez reconegut com a Mestre Artesa 2016Roser Sans

tracking