Diari Més

Cultura

CaixaForum apropa la cultura mochica a Tarragona

L'exposició es podrà visitar del 29 de juny al 2 d'octubre al CaixaForum de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Obra Social la Caixa presental'exposició'L’art mochica de l’antic Perú. Or, mites i rituals',que aprofundeix en la manera d’entendre i organitzar el món de les societats que van sorgir al Perú abans de la dominació inca, mitjançant cent peces d’art mochica procedents del Museo Larco de Lima (Perú). La mostrainclouceràmiques, joies i objectes cerimonials de metalls preciosos, i objectes d’ús ritual de fusta, pedra, petxina i os, queno tan sols mostren la destresa dels artistes de l’antic Perú, sinó que tambépermeten acostar el públic a la manera d’entendre el món dels habitants originaris d’aquesta part del planeta.

L'exposició es podrà veure al CaixaForum de Tarragona del 29 de juny al 2 d'octubre

Les societats mochica

Entre els anys 200 i 850 dC es van desenvolupar, a les valls i els desertsde la costa nord del Perú, una sèrie de cacicats i regnes d’una grancomplexitat cultural. Les societats mochica ofereixen un casveritablement singular de desenvolupament cultural, econòmic i polític,segles abans de l’expansió dels inques. Van ser les primeres societatsestatals a l’hemisferi sud, van inventar una de les metal·lúrgies iterrisseries més avançades del món, van construir autèntiquesmuntanyes de toves per dur a terme les seves pràctiques religioses, i ambells hi va haver un enorme creixement de la població i de les sevescapacitats productives.

L’art mochica de la costa nord peruana constitueix un art molt desenvolupat.Els seus creadors van mostrar no tan sols mestria, sinó també un granconeixement de les narratives cosmològiques i mitològiques que permetienexplicar el món. Les seves magnífiques obres ens expliquen com aquestasocietat va plasmar les seves històries, creences, mites i ritus en objectes deceràmica, i com els seus líders van expressar el seu poder i ascendència divinaa través de la vestimenta, mitjançant els atributs dels animals sagrats.

L’exposició acaba amb un àmbit dedicat a l’heroi mitològic de la societat mochica, un personatge anomenat pels investigadors Ai Apaec (‘el déu creador’). També inclou un important conjunt d’objectes relacionats amb els ritus de la fertilitat, fonamentals en una societat que tenia com a preocupació principal garantir la seva continuïtat social.

CaixaForum porta a Tarragona la cultura mochica

CaixaForum porta a Tarragona la cultura mochicaLa Caixa

tracking