Diari Més

Justícia

El nou divorci notarial ha fet disminuir el nombre de pleits matrimonials als jutjats

Es divorcis i les separacions cauen en un 10% a la demarcació durant el primer trimestre, en comparació amb aquest mateix període l’any passat

Els divorcis consensuats són majoritaris.

El nou divorci notarial fa disminuir els pleits matrimonials als jutjatsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les demandes de dissolució matrimonial han disminuït en gairebé un 10% el primer trimestre d’aquest any a la demarcació de Tarragona, en comparació amb aquest mateix període l’any passat. S’ha passat de 673 a 608 casos. Bona part d’aquesta davallada es dóna davant la possibilitat de casar-se i divorciar-se mitjançant un notari, mesura que va entrar en vigor el passat 23 de juliol amb la publicació de la nova Llei de la Jurisdicció Voluntària. L’objectiu principal d’aquesta era el de descongestionar l’Administració de Justícia i, atenent a les dades facilitades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), es pot considerar que el principal motiu d’aquesta davallada se centra en la possibilitat de divorciar-se amb més rapidesa gràcies a un notari.

L’advocat penalista i matrimonialista tarragoní, Francisco Zapater, explica que «aquesta nova modalitat ha permès que una gran quantitat de divorcis no hagin hagut de passar pels jutjats, sempre i quan aquests fossin de mutu acord i sense fills a càrrec». D’aquesta manera, recorda que, fins ara, un notari no podia casar ni divorciar. Per tal de poder optar a un divorci notarial hi ha tot un seguit de requisits que cal complir. Alguns d’ells exigeixen que el matrimoni tingui almenys tres mesos d’antiguitat, així com l’existència d’un conveni regulador que fixi els acords de la dissolució matrimonial. A més, en el cas que l’esposa estigui embarassada, no es podrà dur a terme un divorci notarial, perquè el Fiscal ha d’intervenir en tot procediment en el qual hi hagi o hi pugui haver menors.

D’altra banda, cal recordar que amb la irrupció de la crisi econòmica, també va decaure el nombre de divorcis. Zapater destaca que «en aquells moments, la caiguda va produir-se, sobretot, pels costos econòmics i per la pèrdua de qualitat de vida que suposava». No obstant això, l’advocat assegura que «des de l’aleshores la situació ha evolucionat i el nombre de divorcis va tornar a créixer i s’ha estabilitzat. Conviure perquè resulta més barat es pot suportar una temporada, però no de per vida». A més, subratlla que «la demarcació de Tarragona presenta un 70% de divorcis i separacions, una xifra molt elevada en comparació amb la d’altres regions».

Així mateix, detalla que la tendència actual a les comarques tarragonines en matèria de divorcis és la «d’intentar arribar a un acord. La major part dels advocats intenten incitar els seus clients perquè no es decantin per un procés contenció, ja que suposa un perjudici, tan econòmicament, en temps i, sobretot, quan hi ha fills en comú». Segons xifres del CGPJ, durant el primer trimestre d’aquest 2016, s’han concensuat 370 divorcis i també 16 separacions a la demarcació. Per contra, s’han registrat 214 processos de divorci sense consens i en el qual ha hagut d’intervenir un jutge i 6 pel que fa a separacions.

Catalunya, líder en dissolucions

D’altra banda, Catalunya i el País Valencià ostenten la taxa més alta de demandes de dissolució matrimonial, 0,74 per cada mil habitants, si es posa en relació aquest tipus de demandes amb la població activa del primer trimestre de l’any. Li segueixen les Canàries, Astúries i les Illes Balears mentre que Castella i Lleó, Cantàbria, La Rioja i Navarra són les autonomies on es donen menys dissolucions matrimonials. Al conjunt de l’Estat, la xifra ha disminuït un 13,2% de gener a març. En aquest període, han baixat un 13% el nombre de divorcis respecte a l’any passat, amb 28.728 demandes; s’han reduït un 17,8% les separacions, amb 1.495 casos i s’han donat 35 nul·litats matrimonials, 21 menys que l’any passat.

tracking