Diari Més

Llibres

Creuant l'Imperi Romà per decidir el seu destí

Xavier Maymó publica avui ‘El Siervo’, una novel·la històrica situada entre Tarraco, Roma i Jerusalem

Creuant l'Imperi Romà per decidir el seu destí

Creuant l'Imperi Romà per decidir el seu destíCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una història de persones ubicada entre Tarraco, Roma, la Gàl·lia i Jerusalem, durant el segle I d.C. Aquesta és la carta de presentació de El Siervo, la primera novel·la de ficció històrica de Xavier Maymó.

Després de dues primeres publicacions de caràcter biogràfic, que tenien com a teló de fons la Guerra Civil Espanyola, l’escriptor ha decidit canviar de gènere. Els seus vincles personals amb Altafulla i Tarragona han servit perquè la Vil·la dels Munts —i també Tarraco— es converteixin en un dels escenaris principals de les vivències dels fills d’un patrici anomenat Valerius, que viu justament en aquest enclavament.

Valerius planifica el futur dels seus fills amb l’objectiu de continuar la dinastia familiar. Ara bé, quan els tres germans abandonen el nucli familiar per intentar complir els designis del pare, se n’adonen que allò que el seu progenitor volia no té cap mena de sentit. És aleshores quan els tres protagonistes intenten buscar el sentit de la seva vida. Aquesta cerca d’un mateix és alhora un viatge interior i un viatge geogràfic per bona part de la zona d’influència romana de l’època. El mateix Maymó ho defineix com«un periple que fan els personatges per l’Imperi on cadascú agafa el seu camí». I és que tots ells viuen un procés de creixement personal en el marc d’aquesta travessa que els permet agafar les regnes de les seves vides i escollir qui volen ser.

«No és un llibre de romans, és un llibre de persones», remarca l’escriptor. De fet, Xavier Maymó es mostra convençut que «es podria haver situat en qualsevol altra època i també hauria funcionat».

Servi, l’iber

Si bé els fills del noble Valerius són els tres protagonistes de la història, el «protagonista entre protagonistes» és Servi, un iber lliure que té una relació clientelar amb el patrici romà. Servi és un guerrer excepcional i formidable encarregat de la protecció de tota la família. Aquesta tasca, però, no l’impedeix teixir i mantenir una gran amistat amb els tres fills, cosa que el durà a recórrer també l’Imperi a la recerca del seu propi destí.

«És honest i honrat i reuneix una sèrie de característiques i condicions que poden ser difícils de trobar totes agrupades en una persona», comenta l’autor fent referència al protagonista principal de la trama. El relleu que adquireix aquest personatge, que no és romà sinó iber, és un tret diferencial respecte de bona part de les novel·les històriques que se centren en l’època romana. En aquest sentit, Xavier Maymó afirma que «es podria dir que aquesta és la novetat» que aporta el llibre.

El Siervo ha estat publicat per l’editorial Penguin Random House i es pot trobar a les llibreries a partir d’avui mateix.

tracking