Diari Més

Alpinisme

De Tarragona al Pakistan per culminar els 14 vuit mils

Òscar Cadiach marxa a una nova expedició per pujar el Falchen Kangri aquest divendres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Falchen Kangri (o Broad Peak), al Pakistan. Aquest és el cim de 8.051 metres que el tarragoníÒscar Cadiach i Puig s’ha marcat com a objectiu per aquest estiu, per tercera vegada consecutiva, i que coronaria els 14 cims de més de vuit mil metres d’alçada, que inclouen els mundialment coneguts K2 i Everest. L’any 2014 el primer alpinista català en coronar l’Everest va intentar l’ascens al cim paquistanès, però va haver de desistir quan estava a uns 20 metres del cim. L’estiu del 2015 la situació es va complicar altra vegada, i va haver de retirar-se per les inclemències del temps. En aquesta ocasió, assegura que «intentarem que tot surti bé, però sempre hi pot haver imprevistos d’últim moment».

Si Cadiach aconsegueix fer el cim, es convertiràenel primer català en afegir-se a latrentena de persones de tot el món que han aconseguit coronar els coneguts com a 14 vuit mils, un grup molt selecte d’alpinistes. En aquest sentit, Cadiach confessa que per ell «culminar els 14 vuit mils és com un deure, perquè és la meva afició, la meva passió».

El recorregut

En aquesta ocasió, Cadiach viatjarà amb dos companys alemanys per tal d’abaratir costos. Pel que fa al recorregut, primer es volia intentar una aproximació a la muntanya paquistanesa a través de la Xina. Finalment, però, s’ha acabat descartant aquesta opció, perquè suposava un plus de complexitat i una inversió força més elevada de pressupost que seguint el camí que Oscar Cadiach ja va realitzar les altres dues vegades que ha intentat coronar aquest cim.

Cadiach marxa cap al país asiàtic aquest divendres, volant fins a la capital. «Primer viatjarem d’Islamabad a Skardu, i depèn de la climatologia ho farem en avió o per carretera». Des de la localitat d’Skardu, elgrup d’alpinistes anirà, juntament amb la restad’expedició, al camp base, que són uns deu dies de recorregut. Un d’aquests serà amb cotxe, nou a peu i un d’aquests nou, el tercer, serà de descans. «En principi arribarem al camp base a primers de juliol», afirma l’alpinista. «Després d’això m’agradaria pujar, el més aviat possible a un camp 1, camp 2, i camp 3, i veure les vies d’ascens més viables segons la situació que se’ns presenti. Potser també seria millor plantar un camp 4», segueix explicant. I és que el que més tem Òscar Cadiach és la meteorologia, i vol evitar que la situació, tal i com va passar l'any passat, es torni adversa i no pugui ascendir fins al cim.

El cim compta fer-lo entre la segona i la tercera setmana de juliol. «Aquest seria el timing ideal, però en funció del temps, de la muntanya, de com em trobi jo mateix i de tota la situació en general veurem si ho podem aconseguir», confessa el tarragoní, que és conscient de les complicacions que pot tenir una expedició d’aquest tipus i d’aquesta dificultat.

Creu de Sant Jordi

El passat 26 d'abril, l'alpinista tarragoníva rebrela Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya, a aquelles persones o entitats que destaquen pels seus mèrits. A Cadiach se li vareconèixer la seva dilatada trajectòria alpinística, i tambéla seva tasca més social com a guia d’alta muntanya.En saber la notícia, rebent la trucada del conseller de Cultura, l’alpinista va dir que volia dedicar aquest reconeixement a tots els que l’hi ha donat suport en les expedicions. Sobretot, als amics i a la família.

De Tarragona al Pakistan per culminar els 14 vuit mils

De Tarragona al Pakistan per culminar els 14 vuit milsOscar Cadiach

tracking