Diari Més

Pesca

Els mariners rebran ajudes durant el període de veda per primera vegada

Els armadors d’arrossegament i del peix blau també podran adherir-se als ajuts que avança la Generalitat

Imatge d'arxiu d'una embarcació d'arrossegament de Tarragona.

Els mariners rebran ajudes durant el període de veda per primera vegadaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els mariners tarragonins i els de tot Catalunya cobraran una ajuda econòmica, per primera vegada, durant el període de veda. A la vegada, els armadors d’encerclament i d’arrossegament també rebran un ajut, després de més de tres anys sense cobrar-la. La Generalitat de Catalunya va publicar, aquest dimarts, a través del DOGC, la convocatòria per optar a les ajudes. De fet, a través d’un comunicat, el departament d’Agricultura va detallar que la Generalitat ha avançat 1,6 milions d’euros del seu pressupost, per respondre a la urgència del sector pesquer. Les prestacions econòmiques s’emmarquen en el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).

Pel que fa als beneficiaris, cal destacar que la convocatòria inclou els armadors d’embarcacions, amb port base a Catalunya, d’encerclament que han realitzat la veda temporal entre el passat desembre i febrer. En aquest sentit, el president de l’Associació del Peix blau de Tarragona, Agustí Rillo, valora la notícia positivament, tot i que recorda que «ens continua faltant liquiditat i finançament». Així, considera que «les ajudes poden suposar uns 3.000 per embarcació, és a dir, per armador. És cert que millor això que res, però no és suficient, si recordem que aquest hauria estat el quart any que no cobraríem res durant la veda». Els pescadors del peix blau van aturar la seva activitat durant dos mesos, entre desembre i febrer.

Les prestacions també estan dirigides als armadors d’arrossegament que han fet veda durant el mes de febrer. D’aquesta manera, les embarcacions tarragonines d’aquesta modalitat hauran d’esperar que s’obri una altra convocatòria perquè només fa una setmana que han iniciat l’aturada biològica. En total, les ajudes suposen una inversió de fins a 792.761,05 euros per a armadors i de 866.025 euros per a mariners de tot Catalunya.

Des del sindicat de CCOO, majoritari en el sector de la pesca, destaquen que «es posa fi al greuge comparatiu que patien els mariners catalans, als quals la Generalitat mai havia contemplat com a beneficiaris de les subvencions per les paralitzacions temporals, ja que incloïa solament als armadors, desobeint els Reglaments Europeus i sent l’única comunitat autònoma on això succeïa».

D’altra banda, Agustí Rillo destaca que, una de les promeses del govern per millorar la precària situació dels pescadors era la possibilitat de pescar tonyina blanca. Tot i això, l’armador assegura que «encara s’han de fer estudis i provar com s’hauria de fer».

tracking