Diari Més

Polèmica

Els funcionaris de Mas Enric qüestionen el blindatge dels vidres de la presó

Després que un reclús entrés al poliesportiu trencat la porta d’entrada i s’atrinxerés, denuncien que qualsevol podria escapar del centre amb un martell

Imatge de la porta del poliesportiu que va trencar el reclús.

Els funcionaris de Mas Enric qüestionen el blindatge dels vidres de la presóCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un intern de la presó de Mas Enric podria arribar fins a la porta de sortida amb només un martell. Això és el que es temen els funcionaris que hi treballen al centre penitenciari del Catllar arran de l’episodi del passat dimarts en què un intern va provocar un incendi a la seva cel·la i, després de trencar la porta de vidre del poliesportiu a pedregades, s’hi va atrinxerar fins que van aconseguir reduir-lo.

Totes les portes de la presó, incloses les dels mòduls, són iguals que la que va aconseguir trencar el reclús al poliesportiu. Els funcionaris sospiten que, tot i que els vidres són de seguretat –resisteixen cert impacte i s’esmicolen en ser trencats–, no són blindats, amb el risc de fugida que això suposa i el perill per la seguretat dels mateixos funcionaris que hi treballen que comporta. Per aquest motiu, els sindicats UGT i Catac demanaran a la Generalitat de Catalunya que confirmi si al plec de prescripcions tècniques del projecte de construcció de Mas Enric es contempla el blindatge de les portes del centre penitenciari i, si és així, que revisi si l’adjudicatària va usar els materials requerits.

La matinada de dimarts un intern del mòdul 2 va calar foc a un matalàs dins la seva cel·la. L’abundant fum va obligar els funcionaris a evacuar els noranta interns de l’edifici al pati. Mentrestant, el reclús que havia provocat el foc va aconseguir escapar i arribar fins a la porta de l’edifici poliesportiu de la presó. Llençant pedres va aconseguir trencar-la –tal com es pot comprovar a la fotografia de la dreta– i es va colar en l’edifici a través del forat. Les portes del poliesportiu tenen estructura de ferro i grans plafons de vidre d’entre trenta o quaranta centímetres de llarg, espai suficient perquè una persona de complexió prima pugui passar. Un cop dins del gimnàs, l’intern va utilitzar manuelles i les peses per malmetre tot el que trobava al seu pas, com ara les càmeres de seguretat. Totes les portes de la presó tenen la mateixa estructura de ferro i vidre, material que no està blindat, com va posar en evidència l’episodi de la matinada de dimarts.

Ventiladors

D’altra banda, cap dels mòduls de la presó compta amb ventiladors d’extracció de fums, aparells de seguretat que haurien permès evitar l’evacuació de tot l’edifici. De fet, segons ha pogut saber Diari Més, els interns van haver de sortir al pati per les escales, ja que no es van obrir les portes de seguretat que hi ha per a casos extrems.

Durant l’incident de dimarts, quantre interns i un funcionari van resultar ferits.

tracking