Diari Més

Salut

CGT diu que els infermers de la UCI de Joan XXIII atenen el doble de pacients dels recomanats

Critiquen que a causa de no disposar d'una UCI coronària els pacients «s'encabeixen» a la Unitat de Cures Intermitges, que no està preparada per aquestes patologies

Les infermeres de Joan XXIII denuncien la contractació precària

Les infermeres de Joan XXIII denuncien la contractació precàriaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CGT denuncia que la ràtio de pacients per infermer a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Joan XXIII «no compleix els estàndards recomanats pel Ministeri de Sanitat». El sindicat assegura que en alguns nivells assistencials el personal d'infermeria atén el doble d'ingressat que hauria segons el que s'indica des de Sanitat.

El cas on es produeix més diferència entre la ràtio marcada i la ràtio actual de l'hospital tarragoní es troben en l'anomenat nivell assistencial 2 de l'UCI. Aquest engloba els pacients que requereixen una observació més freqüent, el suport a un sistema orgànic o cures postoperatòries. El Ministeri recomana que hi hagi 1,6 pacients per infermer, però a Joan XXIII cada infermer atén un total de 4 pacients.

Una situació semblant passa en el nivell assistencial 3 de l'UCI, que té cura dels pacients que requereixen un suport respiratori avançat o suport respiratori bàsic amb suport a dos sistemes orgànics. Les persones que han patit una fallida multiorgànica són atesos en aquest servei. Donada la complexitat dels casos, Sanitat recomana que la ràtio sigui d'un pacient per infermer, però, la CGT afirma que al centre es dobla, i cada infermer es fa càrrec de dues persones.

Necessitat d'una UCI coronària

La Unitat de Cures Intermèdies(UCIM) també pateix una situació semblant, segons explica el sindicat. En aquest cas, cada infermer hauria d'atendre un total de 3 pacients, tot i que a Joan XXIII n'atenen entre 4 i 5.

Els sindicalistes comenten que el servei d'UCIM ha d'acollir «de manera contínua» pacients que haurien de ser a l'UCI però que no poden ser-hi perquè «l'UCI de Joan XXIII s'ha quedat petita per la quantitat de població que ha d'atendre». I afegeixen que el fet de no disposar d'una UCI coronària fa que la UCIM hagi «d'encabir» aquests tipus de pacients, en un servei que «no està preparat, ni amb infraestructures ni amb personal, per atendre en condicions aquests tipus de patologies».

«Aquest servei no s'ha equipat mai amb el personal d'infermeria que recomana el Ministeri de Sanitat», critiquen des de la CGT. I continuen dient que «si puntualment es posa un reforç al servei d'UCIM per poder atendre millor als pacients, se'l treu per tal de posar-lo a fer tasques burocràtiques que potser correspondrien a un perfil i no a un infermer». El sindicat assegura que des de la direcció de l'hospital sempre s'ha dit que «no hi ha pressupost per adequar les ràtios, però que després es destinen diners per a despeses innecessàries».

tracking