Diari Més

Societat

Tarragona prohibirà en sis mesos la venda d'animals vius als mercadets

La primera ordenança de Protecció Animal de Tarragona obligarà a suprimir les quatre parades de Bonavista i Rambla Nova

Imatge d'aquesta darrera setmana en una de les parades d'un conill i una oca en les seves gàbies.

Tarragona prohibirà en sis mesos la venda d'animals vius als mercadetsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona, en col·laboració amb l’associació animalista Libera!, està acabant d’enllestir la primera ordenança de Protecció Animal de la ciutat. L’entrada en vigor, prevista per finals d’any, significarà, entre molts d’altres aspectes, l’eliminació de les quatre parades de venda ambulant d’animals vius que actualment hi ha a la ciutat: una al mercadet de la Rambla Nova, i tres més al de Bonavista.

La prohibició d’aquesta mena de parades arribarà un any i mig després que 24.103 persones signessin una petició a la xarxa, encapçalada per una estudiant tarragonina, la Blanca García, per eliminar-les. «Aquests animals, dia rere dia, segueixen passant per les mateixes situacions, i molta gent vol canviar-ho», explica la jove a Diari Més. Queixes que arriben aquesta mateixa setmana d’una de les parades de Bonavista, dedicada exclusivament a la venda d’animals de consum (per matar i menjar). Algunes de les gallines estan en grups, dins de petites caixes de cartó, sense poder-se gairebé ni moure. Els mateixos clients que passen per davant veuen com algunes d’elles intenten treure el cap a través de la ranura, per escapar. «És igual que siguin animals de companyia o de consum, són éssers vius!», reivindica Anna Carbonell, portaveu de Libera!, i membre del grup de treball que està redactant l’ordenança. Segons indica, ja fa quatre anys que ella i els seus companys treballen conjuntament amb la majoria de forces polítiques municipals. «Si tot va com ara, en 6 mesos podem tenir-la aprovada. Ens falta encara passar pel procés de socialització, on altres associacions i ciutadans puguin dir la seva i fer esmenes», anuncia l’animalista. Tarragona se sumarà per tant, a d’altres 19 localitats catalanes que ja prohibeixen la venda d’animals vius als seus mercadets.

Si finalment s’aprova l’ordenança a finals d’any, això suposarà que les quatre parades hauran d’abandonar els seus espais en un curt termini de temps, a primers de 2017, ja que la llicència municipal per poder vendre als mercadets municipals s’atorga per un sol any, i s’ha de renovar cada mes de gener. La idea dels animalistes és, per tant, que amb l’entrada en vigor del nou text, aquesta renovació ja no es pugui produir.

L’actual ordenança General de Convivència Ciutadana i Ús dels Espais Públics de Tarragona ja ho prohibia: «Resta expressament prohibida la venda ambulant d’animals de companyia», diu en l’article 173. Però els comerciants d’aquests animals s’han emparat tot aquest temps en la terminologia. Asseguren que ells ja no venen animals de companyia (gats, gossos, fures), tal com es prohibeix. Només comercien amb animals domèstics (ocells, peixos, conills, oques), que queden fora del decret, o de consum, com ara gallines. A banda, raonen que no els afecta perquè no es consideren ambulants. «No ho som, nosaltres no anem d’una banda a l’altre venent, tenim una parada amb tots els papers en regla», explica Joan Roig, un dels propietaris.

Ell i el seu fill indiquen que periòdicament reben inspeccions dels agents del Seprona de la Guàrdia Civil, del Mossos i de la Guàrdia Urbana. «Si no ho tinguéssim tot correcte, no podríem estar aquí venent», indica Roig, qui viu amb certa preocupació la posada en marxa d’aquesta ordenança, «tinc més de 60 anys, en porto 47 dedicant-me a això, si em prohibeixen venir a Tarragona, m’enfonsen totalment». L’única forma de donar-se per satisfet, segons explica, és aconseguint que l’Ajuntament l’indemnitzés, per tots aquests anys que ha estat als seus mercadets.

tracking