Diari Més

Solidaritat

Tarragona és la ciutat de la província amb més robatoris a Roba Amiga

El punt més feble dels contenidors era el cadenat, així que han creat un nou sistema que els manté fora de la vista

Els operaris ja han començat a instal·lar els contenidors més segurs.

Tarragona és la ciutat de la província amb més robatoris a Roba AmigaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els contenidors de Roba Amiga de la província pateixen robatoris. Tot i així, a cap ciutat passa amb la freqüència i en la quantitat de Tarragona. Així ho explica un dels xofers, en Joan Ramírez, que s’encarrega de passar per tots els contenidors de la província el més sovint possible, és a dir, un parell de vegades mínim per cada contenidor. «Aquí és habitual trobar-se els contenidors buits, cada setmana en troben algun on no hi queda cap peça de roba», explica. Els barris que pateixen els robatoris més sovint són els de Ponent, sobretot Sant Pere i Sant Pau, i el centre de la ciutat. A més, també hi ha algun municipi prop del centre, com els Pallaresos, que també és objectiu habitual dels robatoris.

«Es tracta de grups organitzats, perquè trenquen els cadenats i es fan motlles del pany per fer claus falses i poder robar a la resta de contenidors més fàcilment», detalla el xofer de la fundació Formació i Treball, que gestiona el projecte Roba Amiga. Així doncs, des de la fundació veuen poc probable que es tracti de particulars que roben la roba per necessitat. Consideren que, pel grau de professionalitat dels robatoris i les grans quantitats de roba que desapareixen dels contenidors, el més probable és que es tracti de grups organitzats.

La seva hipòtesi, que comparteixen amb la Guàrdia Urbana, és que «se la deuen emportar fora del país, perquè normalment no trobem la roba en mercats o altres punts de venda, simplement desapareix». És el cas, per exemple, dels 1.500 quilos de roba que va trobar la Guàrdia Urbana la setmana passada als afores de Sant Pere i Sant Pau, en una pila organitzada amb diferents bosses de plàstic i que «segurament havien de carregar en un camió per endur-se-la lluny». Ramírez va ser un dels operaris que va anar a recollir la roba quan van rebre la trucada dels agents de la troballa que havien fet, i destaca que «la roba estava en bon estat, i molt ben ordenada, no havia arribat al mig del bosc per casualitat».

Per intentar minimitzar els robatoris, ja han començat la instal·lació dels nous contenidors. Per mantenir la roba segura, primer van fer un tipus de contenidors que evitava, gràcies a una porta giratòria, que es pogués accedir a la roba pel forat per on es llença dins del contenidor. Tot i així, es van trobar que el problema principal era que els cadenats apareixien trencats o forçats, així que ara han instal·lat uns nous contenidors que amaguen els cadenats darrere d’una capsa metàl·lica. «Sabem que trobaran la manera de robar la roba igualment, però és la nostra feina fer tot el possible per evitar-ho. Amb aquest nou sistema, ens hem donat uns mesos de marge», explica Ramírez.

Ja s’ha demostrat que el nou sistema té un 80% d’efectivitat, i confien que a Tarragona, el resultat sigui el mateix.

El cadenat als contenidors antics, a la vista.

Tarragona és la ciutat de la província amb més robatoris a Roba AmigaCristina Aguilar

El nou model de contenidors, que amaga els cadenats.

Tarragona és la ciutat de la província amb més robatoris a Roba AmigaCristina Aguilar

Imatge d'una persona agafant roba d'un contenidor.

Tarragona és la ciutat de la província amb més robatoris a Roba AmigaCedida

tracking