Diari Més

Medi Ambient

Jornada de ciència i biologia al Parc Ecohistòric del Pont del Diable

L’esdeveniment, anomenat Bioblitz, serà el 4 de juny i consistirà en la catalogació de la biodiversitat de la zona

Petit incendi de vegetació al Pont del Diable

Petit incendi de vegetació al Pont del DiableACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parc Ecohistòric del Pont del Diable acollirà, el proper 4 de juny, un Bioblitz. Es tracta d’una jornada de ciència ciutadana que consisteix en catalogar el màxim nombre d’espècies dels diferents grups biològics –líquens, plantes, invertebrats i vertebrats- durant 24 hores en un espai concret. L’esdeveniment, organitzat per BioBlitz Catalunya i la Fundació World Nature, és gratuït i obert a tothom, iels ciutadans podran aprendre dels especialistes i acompanyar-los en la seva tasca de censar les espècies.

Els grups i itineraris que realitzaran el Bioblitz estaran actius des de les 9.30h fins les 00.00h. A més, l’activitat també es durà a terme al tram del riu Francolí que confronta amb el Parc Ecohistòric, de manera quel’entrada a l’Anella Verda de Tarragona tindrà un major coneixement de la seva biodiversitat. Concretament, les espècies que s’estudiaran són els líquens, les plantes superiors, les plantes útils, macròfits aquàtics, artròpodes, coleòpters saprofítics, macro invertebrats aquàtics, papallones diürnes i nocturnes, rèptils, amfibis, peixos, aus, mamífers, ratpenats i fòssils.

Una activitat per commemorar Dies Mundials

El Bioblitz del Parc Ecohistòric del Pont del Diable es realitzarà per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient, celebrat el 5 de juny, i el Dia Mundial de la Diversitat Biològica, que es celebra el 22 de maig. A més, també s’erigeix com l’acte central de la Setmana de la Natura, organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC).

L’esdeveniment es complementarà amb altres activitats relacionades amb la natura, com per exemple diversos tallers d’educació ambiental, de construcció de caixes-niu, a més de presentacions de productes i llibres relacionats amb aquesta temàtica. Per altra banda, al vespre tindrà lloc el pica-pica Urraca, que estarà obert a tots els assistents.

Tarragona, la segona ciutat a l’estat en realitzar un Bioblitz

El Bioblitz és una activitat de ciència ciutadana molt nova i amb molta empenta, sobretot al món anglosaxó. De fet, Tarragona serà la segona ciutat en tot l’estat espanyol que realitzarà una jornada d’aquestes característiques, ja que només ho ha fet Barcelona.

La catalogació de la biodiversitat del Parc Ecohistòric del Pont del Diable permetrà saber l’estat actual dels grups biològics que responen millor a la contaminació atmosfèrica, un indicador que ajudarà a mesurar l’impacte dels focus emissors. Totes aquelles persones interessades en participar en aquesta activitat poden apuntar-se al grup que desitgin a l’espai webhttps://bioblitzcat.wnature.org/tarragona/.

tracking