Diari Més

Patrimoni

Es fa públic el Pla Director que millorarà les Muralles de Tarragona amb 12 milions d'euros

El document inclou gairebé 65 intervencions per restaurar el monument, i garantir la seva protecció i conservació

Les Muralles són un dels símbols de la ciutat de Tarragona.

Es fa públic el Pla Director que millorarà les Muralles de Tarragona amb 12 milions d'eurosCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona ha presentat el nou Pla Director per millorar la conservació de les muralles, una de les grans icones de la ciutat. Es tracta d'un pla fet a dues mans entre Generalitat i Ajuntament, que preveu una injecció econòmica de 12 milions d'euros per executar fins a 65 actuacions en un termini a deu anys.

Fins ara, les intervencions que s’han fet a la Muralla han estat solucions puntuals, ja que no es comptava amb uns criteris d’actuació unitaris. Segons l’Ajuntament de Tarragona, era necessari un Pla Director per donar la consideració adequada al monument. És per això que el Departament de Cultura, a través de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, va impulsar l’any 2014 la redacció d’aquest Pla. L’arquitecte Carles Brull ha estat l’encarregat de redactar el document, que s’ha concebut amb una visió interdisciplinar, amb la col·laboració d’arqueòlegs, historiadors, restauradors de pedra i d’altres experts en patrimoni.

El principal objectiu del Pla Director és establir unes pautes d’actuació que guiïn les futures actuacions de restauració del conjunt de les Muralles, per tal de garantir la seva protecció i conservació. També és important activar i potenciar l’experiència de visitar el monument, fent de les Muralles un lloc interessant i còmode. Millorar la integració del monument en el context urbà i establir línies de recerca en el camp arqueològic i històric són altres de les finalitats d’aquest Pla Director.

El document està format per dos grans apartats. Un primer bloc analitza i fa un recull documental sobre el monument, i el segon bloc parla de les intervencions i propostes d’actuació futura. De la primera part d’anàlisi, s’exposa detalladament la seva història, morfologia i entorn, a la vegada que s’enumeren i examinen les intervencions arqueològiques i arquitectòniques realitzades.

En aquest sentit, destaca l’aixecament fotogràfic a escala de l’alçat exterior de tot el recinte emmurallat, elaborat expressament pel Pla Director, que serveix de base per sintetitzar els resultats de l’anàlisi dels diferents aspectes estudiats, i l’anàlisi de documentació gràfica històrica que ha aportat documents com un plànol amb la planta de les Muralles datat a mitjans del segle XVI, conservat a l’arxiu militar d’Estocolm.

Pel que fa a les propostes d’intervenció, el Pla Director estableix quatre camps d’actuació sobre el monument: la restauració i la conservació arquitectònica, l’agençament per a la visita pública i usos complementaris, l’adequació ambiental i paisatgística i la recerca arqueològica i històrica. En total, gairebé 65 propostes concretes ordenades segons el grau d’urgència i necessitat, i dividides per trams.

tracking