Diari Més

Ensenyament

FaPaC estudia retallar les hores de menjador i Tarragona ho rebutja

El president territorial assegura que la proposta oficial només parla de gratuïtat i universalitat

Els menjadors escolars també serveixen com a eina per aprendre d'una alimentació equilibrada.

FaPaC estudia retallar les hores de menjador i Tarragona ho rebutjaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) fa anys que demana que els menjadors escolars siguin universals i gratuïts. En aquest sentit, totes les seus territorials estan d’acord, les discrepàncies sorgeixen en les conseqüències que això podria tenir en els horaris. Des de la territorial de Lleida han proposat que les hores de menjador es reduïssin a tres quarts d’hora, «perquè al ser universal, tots els nens i nenes s’hi poden quedar, així que es poden eliminar l’estona entre anar a casa i tornar i tindríem un estalvi econòmic».

Des de Tarragona, però, aquesta opció els sembla absolutament innecessària i inviable. Tal com explica Lluís Pallejà, el president de FaPaC Tarragona, «l’hora de menjador no només és alimentar als nens. És un moment de fer pedagogia, en què es poden realitzar activitats i que dóna les mateixes oportunitats als nens que se les poden pagar després de les hores lectives com als que no». Segons Pallejà, la reducció d’hores no és la proposta de FaPaC, tot i que des de la seu central confirmen que «és una eina que es pot valorar per tal de reduir els costos de l’hora de menjador, i fer viable la gratuïtat». La reducció dels costos vindria donada perquè, amb menys hores, caldrien menys monitors al menjador. Pallejà però, considera que la solució no està a retallar hores, perquè els menjadors «no són cars, el que patim és la falta de beques. Dir que si els projectes del menjador escolar no funcionen és culpa de les Ampes és una irresponsabilitat».

El president de Lleida, Ismael Alfaro valora que és «una conseqüència inevitable» de la universalitat, però Pallejà considera que «si és gratuït i universal vol dir que se n’ocupa el departament d’Ensenyament, així que no entra a modificar els serveis que estan adjunts en el servei inter-escolar de migdia». De moment, i com han fet durant anys, la FaPaC ha presentat la proposta de gratuïtat i universalitat al departament d’Ensenyament, però no hi ha inclòs la reducció d’hores de menjador, perquè «és un element a estudiar, encara falta polir detalls, però podria ser una eina», segons explicaven des de la seu catalana a Barcelona.

Actualment, i segons el conveni de la Generalitat, els menjadors escolars costen 6,20 euros a tots els centres públics. Les beques de menjador s’emeten des del departament d’Ensenyament i, en el cas del Tarragonès, el Consell Comarcal avalua els casos un per un i decideix quina dotació de la beca es pot atorgar al sol·licitant. Per exemple, si hi ha un familiar que es pot ocupar del nen durant tres dies a la setmana, només se li atorgarà l’equivalent a dos dies de menjador. A partir de l’any vinent però, les beques de menjador modificaran els seus llindars perquè més famílies puguin acollir-se i es donaran uns percentatges de la beca més alts.

tracking