Diari Més

Reconeixement

Un acte íntim honora els defensors del Fortí de l'Oliva del 1811

Veïns i associacions en defensa de la memòria històrica han fet una ofrena de corones com a homenatge

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses entitats tarragonines i l’Associació de Veïns de l’Oliva hanparticipaten un acte per honorar els defensors del Fortí de l’Oliva que van lluitar contra les tropes napoleòniques l’any 1811. Segonshadetallatl’encarregat d’organitzar l’homenatge, Pere Manuel Llorens, «això ho fem perquè no volem que es tornin a repetir les guerres. No es poden oblidar i és important explicar què va passar». La trobadahacomptatamb la participació de l’Associació Setge de Tarragona 1811, Milícies Urbanes Projecte 1800 i el Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona. Així, mig centenarde personeshan viatjatal passat per reconstruir una secció de les milícies urbanes de l’època. Els assistentshan desfilatdarrere d’aquests fins a arribar a l’ofrena.

En aquesta ocasió, es s'ha commemoratel 205 aniversari de la presa del Fortí, recordant que va ser el 29 de maig del 1811 quan les tropes franceses van assaltar el Fortí. El president de l’Associació Setge de Tarragona 1811, Joan Ribas, ha recordatque «la prova cabdal de la importància d’aquest fortí és que, un mes després de l’assalt, la ciutat va caure a mans de les tropes de Napoleó. Es calcula que hi podrien haver mort unes 2.000 persones». L’acte de commemoracióha comptat, per primera vegada, amb l’historiador vallenc Francesc Murillo, que ha posaten context històric als assistents i ha donatdetalls dels fets ocorreguts fa més de dos segles.

Un mes d’activitats

El record del Setge de Tarragona es complementarà amb un seguit d’activitats al llarg del mes de juny. Així, es podrà gaudir de quatre conferències. La primera es durà a terme dijousa les vuit del vespre a la sala d’actes de l’Ajuntament. Des de l’Associació Setge de Tarragona 1811, Francesc Pintado pronunciarà'L’artilleria de baluard de Tarragona'. A la vegada, el pròxim 16 de juny, el conservador en cap del Gabinet Numismàtic de Catalunya, Albert Estrada, pronunciarà la conferència'Tarragona en la cruïlla monetària de la Guerra del Francès'. En darrer lloc, Paco Tovar exposarà el tema'El brigadier Juan Ruiz de Apodaca i la Tarragona del 1800'.

Els actes es tancaran el dimarts 28 de juny –dia en què va caure la ciutat en mans de les tropes napoleòniques– amb una ofrena floral de les entitats i les institucions tarragonines davant del monument als Herois, a la Rambla Nova. L’acte s’allargarà fins al Pla de la Seu.

Mig centenar de persones han participat a l'acte de commemoració.

Un acte íntim honora els defensors del Fortí de l'Oliva del 1811Cristina Aguilar

tracking