Diari Més

Solidaritat

Dos refugiats de Palestina i Sri Lanka arriben a Tarragona

S’allotgen a la ciutat, amb la resta de persones que busquen asil polític

Dos refugiats de Palestina i Sri Lanka arriben a Tarragona

Dos refugiats de Palestina i Sri Lanka arriben a TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hi ha onze persones que han arribat a Tarragona buscant asil polític, a través del projecte d’acollida de Creu Roja. Després de les nou de la setmana passada, diumenge en van arribar dos més, procedents de Palestina i Sri Lanka. Tots dos són del mateix perfil que els primers a arribar: homes, entre 25 i 30 anys que han arribat sols. «De moment tots estan sans, excepte un, que es troba en un estat de salut més delicat», explica Eduard Martí, responsable del projecte d’acollida de Creu Roja. Martí comenta que la primera fase de l’acollida es basa, principalment, en regularitzar l’estada de les persones acollides, així que, de moment, «estem fent tots els tràmits perquè se’ls accepti la sol·licitud d’asil polític, empadronar-los.... totes les qüestions legals més bàsiques». Per fer-ho, compten amb el suport de professionals del col·legi d’advocats, així com de traductors propis i voluntaris de la URV.

Tot i així, es tracta de persones que provenen d’una cultura molt diferent, així que també els donen suport a l’hora d’adaptar-se als costums. «Són persones que no coneixen la cultura que els envolta, però que tenen bona predisposició», explica Martí. Els asilats es troben en la primera fase d’acollida, el que significa que, de moment, i durant els primers sis o nou mesos, es centraran en els aspectes legals i sanitaris.

A més, un dels elements més importants que treballen, és el de la convivència, perquè «són persones que ara viuen juntes però que no es coneixen, no són família, com a molt són desconeguts», explica Martí. De fet, ja que hi ha quatre pisos d’acollida, dos dels quals ja estan en ús, on els asilats. Actualment, estan treballant perquè tothom assumeixi les normes d’ús dels pisos, que inclouen «les normes d’utilització de l’espai, el consum d’alcohol i tabac o el respecte amb els companys».

Els pisos no estan tutelats les 24 hores del dia, sinó que hi ha un grup de voluntaris que els acompanyen durant unes hores. La resta de dia, «tenen absoluta llibertat per fer les seves gestions», diu Martí. «El que volem és ajudar-los a fer el seu camí. En aquesta primera fase estan sota el nostre paraigua, per tal de què puguin anar guanyant en autonomia», remarca Martí. Per la segona fase, en què ja es comencen a gestionar temes laborals, els asilats aniran a viure al municipi que millor pugui acollir-los, segons les seves pròpies competències i el seu nivell de formació.

tracking