Diari Més

Social

Tarragona recull més de 115.000 quilos de roba pel projecte Roba Amiga

En els pròxims mesos es renovaran els contenidors de recollida de la província per reduir els robatoris, que suposen el 40% de la col·lecta

Tarragona recull més de 115.000 quilos de roba pel projecte Roba Amiga

Tarragona recull més de 115.000 quilos de roba pel projecte Roba AmigaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de recollida, reciclatge i revenda tèxtil Roba Amiga cada cop està més assentat a Tarragona. Fins a l’abril d’enguany, en els cinquanta contenidors que hi ha repartits per la ciutat ja s’han recollit més de 18.000 quilos de roba de segona mà. El 2015, a més, va tancar amb les millors xifres aconseguides des de l’arribada del projecte a Tarragona, ara fa cinc anys. Es van recollir més de 115.000 quilos de roba a la ciutat, el que significa un creixement del 20% respecte al 2013.

Tal com explica la tècnica d’ocupació de la fundació Formació i Treball, impulsora del projecte, Maria Jurado, «el programa Roba Amiga a Catalunya durant 2015 va recollir més de 4.250 tones de roba i, d’aquestes, 418 es van recollir a Tarragona», una dada que, creu, reflecteix que «la resposta dels veïns ha estat un èxit».

La roba es pot deixar en els característics contenidors de color taronja repartits per la ciutat, però també es pot trucar per demanar la recollida a domicili. Tot i així, aquest sistema no està gaire consolidat entre els veïns, que prefereixen acostar-se als contenidors. De fet, la recollida a domicili es limita només als veïns que volen donar quantitats de roba tan grans que són difícils de transportar.

Els contenidors, doncs, es poden trobar a bona part dels barris de Tarragona, però la recollida a uns i altres és molt desigual. El contenidor que rep més roba és el de l’avinguda Prat de la Riba que, de gener a abril d’enguany, va recollir 1.297 quilos, seguit dels contenidors del Parc Central i de l’avinguda Marquès de Montoliu. D’altra banda, al contenidor situat a la Granja, que no va recollir ni un quilo en quatre mesos, i el del carrer Joan Miró, que en va recollir 31.

Evitar els robatoris

Un dels impediments que es troba el projecte Roba Amiga a la província de Tarragona és la gran quantitat de robatoris que es produeixen els seus contenidors. Amb aquests delictes, la fundació perd aproximadament el 40% de la roba que recull. Per tal de solucionar aquesta problemàtica, en els pròxims mesos instal·laran una sèrie de millores als contenidors que, calculen, haurien d’evitar fins al 80% dels robatoris. «Aquesta previsió dels resultats es basa en les dades que s’han obtingut en proves pilot que ja estan engegades. S’està donant prioritat a la seva aplicació, entre uns altres, als contenidors situats a la ciutat de Tarragona», remarca Jurado.

D’altra banda, el principal objectiu del projecte és l’ocupació. En els quatre anys d’aplicació a Tarragona, la fundació ha donat feina a tretze persones que provenen íntegrament de Serveis Socials, les quals, durant la seva contractació, també realitzen itineraris de formació i acompanyament a la inserció laboral. A més, Jurado remarcava que «al llarg de la trajectòria de la Fundació s’han generat més de 1.500 contractes, que la converteixen en l’empresa d’inserció més gran en nombre de treballadors de tot el territori espanyol».

La roba, un cop recollida, es dirigeix a la planta de tractament que gestiona la fundació a Sant Esteve Sesrovires, per a la seva classificació, segons estat i tipologia, i la seva posterior distribució. Així, la roba arriba a programes d’entrega social dirigits a famílies en risc d’exclusió, venda a través de la xarxa d’establiments Botiga Amiga o bé es recicla.

tracking