Diari Més

Salut

​Salut va endarrerir de manera deliberada l'enviament del protocol d'enterovirus als CAP

El conseller Comín justifica que l'actuació del departament es va fer per no «generar alarma»

alt

jordi jané, antoni comín

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut va endarrerir una setmana l'enviament del protocol d'enterovirus als pediatres dels Centres d'Atenció Primària. El conseller de Salut, Toni Comín, ho ha explicat en la seva compareixença al Parlament per donar explicacions sobre la gestió de l'enterovirus. Comín assegura que es va fer així per no «generar alarma». L'alerta assistencial es va activar el 6 de maig, moment en el qual es va enviar el protocol utilitzat per l'Hospital Vall d'Hebron a tota la xarxa hospitalària, però aquest no es va facilitar als CAP fins al 13 de maig.

El conseller ha afirmat que «no podíem comunicar si no teníem respostes». I ha afegit que «calia determinar amb certesa si el nombre de casos era excepcional o no». Comín, qui ha ofert una explicació sobre el procés i el temps que aquest requeria per conèixer de quin enterovirus es tractava, ha remarcat que la tècnica de cultiu que requerien per determinar quin enterovirus era necessitava entre 7 i 10 dies, i fins que no es van tenir unes primeres conclusions es va decidir no aparèixer. «Els temps els marca la ciència», ha sentenciat.

«Vam saber identificar la situació de risc des del primer moment», ha defensat el titular de Salut. Comín també ha subratllat que el personal assistencial va estar informat des del primer moment, i que el doctor Rodrigo, cap de Pediatria de l'hospital Vall d'Hebron i un dels metges que ha liderat la gestió del brot, va informar sobre l'alerta al congrés de la Societat Catalana de Pediatria, que es va celebrar el mateix dia 6, i en un congrés de pediatria europeu, on es va comentar la situació que s'estava vivint a Catalunya.

tracking