Diari Més

Salut

La meitat de nadons s'inscriuen al nou registre de l'hospital Joan XXIII

El sistema es va implantar fa un més per CatSalut i els responsables consideren que és un èxit

La meitat de nadons s'inscriuen al nou registre de l'hospital Joan XXIII

La meitat de nadons s'inscriuen al nou registre de l'hospital Joan XXIIIACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital Joan XXIII permet que els nounats es registrin directament des de l’hospital en lloc d’haver de traslladar-se fins al registre civil. És una iniciativa pionera de l’ICS que es va implantar primer a l’hospital de Manresa i després a Tarragona i que ara compleix un mes. En aquest període el sistemaha complert la seva funció i cada cop més famílies opten pel registre in situ.

Durant el mes d’abril el 34,5% dels parts que es van realitzar a Joan XXIII es van registrar a l’hospital, una xifra positiva tenint en compte que el sistema es va iniciar el dia 22. Durant la primera quinzena del mes de maig, més de la meitat de les famílies ja van optar per aquesta forma de registre, 25 nadons de 49. «És una comoditat per les famílies, perquè ja hi ets i perquè així t’evites les cues», explica Alfredo Garcia, de l’oficina tècnica de l’hospital. Al registre civil es poden trobar cues de gent per inscriure als nadons, cosa que les famílies poden evitar a l’hospital, que té una mitjana de quatre naixements diaris i el procés només dura prop d’un quart d’hora, així que el departament no es col·lapsa. L’opció de l’inscripció al registre civil continua existint i hi ha famílies per les quals és l’única alternativa. No tothom es pot registrar a l’hospital, per exemple, queden excempts els pares menors d’edat o alguns casos d’immigrants. A més, hi ha un període de 72 hores en què es pot fer el registre a l’hospital, així que una família que no coneixia el servei i no porta els papers necessaris podria no ser a temps. De fet, aquest és el principal impediment que es troba el nou sistema: la desconeixença de les famílies. «Hi ha gent que encara no sap que tenim aquest servei, així que no porta tot el que cal, com el llibre de família o el certificat de convivència i, de vegades, se’ls passa el termini de 72 hores», explica Garcia. L’hospital, però, hi està posant remei «fent difusió amb els mateixos pacients, explicant-los-hi com funciona». Per registrar-se, a més, cal estar casat o ser parella de fet i que la mare estigui present.

«Com a hospital ha suposat recursos, formar dues persones que hi dediquen un terç de la jornada laboral. Estem contents de tenir el servei, però ha estat una despesa», concretava Garcia. L’hospital tarragoní va ser escollit per CatSalut, després de la prova pilot a l’hospital de Sant Llàtzer de Terrassa, però la iniciativa prové del ministeri de Justícia.

tracking