Diari Més

Formar part de la reconstrucció històrica romana «no té edat»

El grup Thaleia participa al festival Tarraco Viva en família, sense oblidar-se dels més petits de casa

Formar part de la reconstrucció històrica romana «no té edat»

Formar part de la reconstrucció històrica romana «no té edat»Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels braços fonamentals del festival Tarraco Viva són els grups de reconstrucció històrica que hi participen de manera voluntària. Entre aquests hi ha Thaleia, una companyia que fa més de deu anys que en forma part. La companyia es caracteritza per comptar amb la participació de famílies senceres, fet que els permet reconstruir escenes del dia a dia de fa més de 2.000 anys. Així, una de les escenes més entranyables que es va poder veure aquest cap de setmana va ser la fotografia entre el més petit i el més gran a l’espectacle Excubitorium Cohors Vigiles. El primer cos de bombers a Roma.

L’Arcadi Solé, de gairebé sis mesos d’edat, va vestir amb els colors taronja i roig per convertir-se en un ciutadà que es trobava al mercat, a braços de la seva mare. Al seu costat, Jordi Batet de 62 anys, va convertir-se en un dels prefectes que controlava els pagaments del vigiles, els primers bombers.

La directora de Thaleia, Merche Tubilla, explica que «ens vam constituir l’any 2002 i el 2003 i ja vam participar en el festival. Llavors només érem 15 persones, però en els últims anys hem arribat a portar espectacles amb 80 persones». Somriu quan detalla que «enguany han nascut tres nens i aquest divendres els podreu veure tots junts». En aquest sentit, considera que «les noves generacions ja formen part de les nostres activitats i ens és més fàcil portar espectacles a altres ciutats amb integrants de totes les edats perquè acabem viatjant en família».

Tot i que el petit Arcadi encara no parla, la seva mare, Cristina Masdeu, detalla que «sempre hi ha hagut canalla, i com que ens agrada molt el teatre, no podíem deixar-lo a casa». De fet, el món de la reconstrucció històrica també ha servit per despertar «el cuquet» teatral a diverses persones.

Jordi Batet explica que «vaig començar a participar amb Thaleia perquè un dia havíem fet broma amb la directora de la meva filla i al final em vaig enganxar. Valoro, sobretot, la companyonia i els bons moments que compartim amb el casc al cap».

La visita posa en evidència com la forma constructiva de les ciutats romanes i l’ús de la fusta, causaven incendis devastadors que van provocar un canvi en les ordenances i la legitimació del cos de bombers i de seguretat ciutadana. Al llarg del recorregut que ofereix aquesta visita –que es podrà tornar a veure divendres i dissabte– es pot conèixer algunes dels utensilis que feien servir en les seves tasques, com una espècie de destral, la dolabra o el que servia de ganxo, uncus.

Déus i farons

El dia d’avui es caracteritza per l’estrena de diverses activitats. Una d’elles, Déus, faraons i mòmies a l’antic Egipte està dirigida als escolars i començarà a dos quarts de deu del matí. Aquesta tindrà lloc al Fòrum Provincial i Pretori Romà en dos passis. L’activitat es repetirà a les onze del matí. La Sala Àmbit Cultural d’El Corte Inglés acollirà el taller de reconstrucció històrica Cedant Arma Togae. El vestit en època romana a les sis de la tarda. L’accés és lliure però amb aforament limitat.

D’altra banda, el Fòrum Provincial i Pretori romà serà l’escenari per a la visita comentada Kemet, la terra negra, una altra de les novetats d’enguany. Es podrà veure a dos quarts de set i a dos quarts de vuit del vespre. A la vegada, l’arqueòleg Joaquín Ruiz de Arbulo pronunciarà la xerrada Egipte, el cortijo de l’emperador August, a dos quarts de vuit del vespre a l’Antiga Audiència.

tracking