Diari Més

Sanitat

Salut investigarà si hi ha més casos d'enterovirus a la resta de l'Estat

Toni Comin compareixerà aquesta setmana al Parlament per donar explicacions sobre l’actuació del govern davant el brot

Ahir dimarts, quatre menors tarragonins van ser derivats a l'hospital barceloní de la Vall d'Hebron.

Quatre nens tarragonins afectats per l'enterovirus són traslladats a la Vall d'HebronCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Salut de la Generalitat es reunirà avui en una mesa de seguiment per estudiar l’existència de casos d’enterovirus amb afectació neurològica a la resta de l’Estat espanyol. Així ho avançava ahir el conseller titular, Antoni Comín, qui destacava que «hi ha risc que hi hagi casos a Espanya que no estiguin detectats correctament». D’aquesta manera, el departament reforçarà aquesta taula de seguiment que es va crear la setmana passada, després de conèixer la proliferació del nombre d’infants afectats per aquest enterovirus.

Pel que fa al balanç actual d’afectats, el conseller indicava que la situació d’ahir era idèntica a la del passat divendres amb 29 menors hospitalitzats per enterovirus amb afectació neurològica a diferents hospitals de Catalunya. D’aquests, quatre es troben a la Unitat de Cures Intensives. En total, en les últimes setmanes, s’han detectat 60 casos, la gran majoria dels quals «evolucionen favorablement», afegia.

D’altra banda, Comín va anunciar que compareixerà al Parlament, en els pròxims dies, per donar explicacions sobre l’actuació del Govern en la gestió de la crisi d’aquest enterovirus. Cal recordar que, aquest dissabte, el PSC va criticar la manera d’actuar del departament i la portaveu parlamentària en matèria de salut del grup socialista, Assumpta Escarp, afirmava que «hauria d’haver estat el mateix conseller qui demanés comparèixer, però com que no ho ha fet li ha d’exigir l’oposició». En resposta, Comín va argumentar que s’han de deixar passar uns dies perquè els hospitals coneguin bé el protocol i fins llavors «no pots fer la comunicació pública».

A més, va recordar que «ja vam quedar que havia de fer una compareixença urgent i si pot ser aquesta setmana millor», reflexionava, i va afegir que «seria molt estúpid per part meva no haver-la demanat».

A la vegada, defensava que «una cosa és l’alerta assistencial, i l’altra, l’alerta pública». En tot moment, va mostrar-se «sorprès» per la manera com s’ha plantejat la crítica a la comunicació del brot. Va recordar també que el passat dimecres «es van fer quatre accions comunicatives», que Salut «va suggerir als centres assistencials un expert per informar els mitjans». Per això, va exigir que les crítiques es basin «en la realitat». Comín veia com «absolutament inevitable» que en el moment que es comunica públicament «hi hagi una allau de pares i mares preocupats que van a les urgències dels hospitals i cal que aquests ja sàpiguen com ho han de gestionar», però destacava que aquests, davant la demanda, han de tenir temps per aprendre el protocol. També va assegurar que «és impossible saber si hi haurà un salt de simptomatologia lleu a greu» en aquests casos.

Així mateix, va lloar la feina dels metges d’aquest centre hospitalari que «van tenir la intuïció que podia passar això» i considerava que això, «ha permès anticipar-nos».

L’alarma social continua vigent

L’alarma social que va generar-se la setmana passada, sobretot entre pares i mares, arran de les informacions de l’enterovirus continua vigent. Després que es conegués la mort d’un infant que podria estar relacionada amb el cas, els centres escolar han detectat una disminució de l’assistència dels més petits. Un exemple d’aquesta situació va donar-se a l’escola la Bòbila de Cambrils, on el passat divendres, un elevat nombre de pares d’alumnes de preescolar no van dur el seu fill al centre per por al contagi. El temor els arribava arran d’unes informacions difoses per WhatsApp que van resultar falses.

D’altra banda, serveis d’urgències com el de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona no han parat de rebre infants durant tot el cap de setmana. Encara que la imatge que proferia era l’habitual d’un cap de setmana qualsevol, ahir es podia veure com tot aquell infant amb dècimes de febre o molèsties que arribava amb els seus pares, era atès ràpidament, sense haver d’esperar-se gaire estona. Els nervis dels pares, però, no es podien dissimular entre la resta de pacients.

tracking