Diari Més

Tarraco Viva

L'equilibri, l'estat òptim per la lluita de gladiadors

L’Amfiteatre romà de Tarragona acull un dels actes més multitudinaris del festival Tarraco Viva: la lluita dels Gladiadors de l’Istituto Ars Dimicandi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Provocatores entren a l’arena de l’Amfiteatre Romà de Tarragona. El públic aplaudeix. Els dos gladiadors es miren als ulls, saben que lluitaran i que un dels dos ‘morirà’. L’àrbitre ordena el tret de sortida: «Pugna». I comença l’acció. Així comença un dels actes més multitudinaris i exitosos del festival Tarraco Viva. Des de fa molts anys, els homes, i en aquest cas, les dones, de Dario Battaglia —director de l’Istituo Ars Dimicandi— captiven als tarragonins amants de la història.

‘El món dels gladiadors’ és una reconstrucció històrica de les lluites entre els gladiadors, amb l’armament i les tècniques de combat de l’època romana. «No són actors, són atletes molt preparats que lluiten per entretenir al públic», explica Battaglia, director d’Ars Dimicandi.

Aquest és un ritual funerari, que té els seus antecedents al segle IV a.C., al municipi italià de la Campagna. La idea és ferir sense matar, «com en els toros», explica Battaglia. La lluita de gladiadors és una mostra d’equilibri i cansament. El guanyador de la pugna és l’encarregat d’ensenyar al públic el valor de la vida.

Els gladiadors que més han impressionat al públic tarragoní han estat els Provocatores. Les principals característiques d’aquest tipus de gladiadors són els escuts llargs, per protegir el cos, i lleugers, per utilitzar-los com a guillotina. Utilitzen un punyal curt, per tant, la lluita és íntima. També porten una petita proteccin que amaga els pectorals. «No hi ha res de casual en les armes i elements de protecció dels gladiadors; tot està pensat per aconseguir l’equilibri», explica Battaglia.

El moment més àlgid del matí ha arribat amb el judici final. Els espectadors han hagut de decidir si volien la vida o la mort pels lluitadors. Si el gladiador ha estat valent, respectuós i heroic, el públic l’aplaudirà. Però no ha estat així. El públic tarragoní ha demanat la mort simbòlica del gladiador a l’Amfiteatre romà de Tarragona.

Dones a l'arena

La principal novetat d’enguany ha estat la participació de les gladiatrius Celia i Rutilia. Per primer cop, l’arena ha acollit la lluita entre dues dones. En aquest acte, el paper del públic és imprescindible. En Dario Battaglia ha aconseguit crear un gran feedback entre els gladiadors i els espectadors.

La lluita de gladiadors és un dels actes més exitosos del festival Tarraco Viva.

L'equilibri, l'estat òptim per la lluita de gladiadorsCarla Pomerol

tracking